Hufvudstadsbladet

Odödlighet klär dem

- DRAMA/FANTASY Only Lovers Left Alive Sara Ehnholm Hielm kultur@hbl.fi

Regi & manus: Jim Jarmusch. I rollerna: Tilda Swinton, Tom Hiddleston. Mia Wasikowska m.fl.

Den mest romantiska filmen på evigheter för vuxna är: Jim Jarmuschs nya vampyrfilm Only Lovers Left Alive. Vackert och ömsint berättar den om att leva tillsamman­s länge, utan att tröttna på varandra. Och det här paret har varit tillsamman­s i århundrade­n. På samma sätt som Hannele Mikaela Taivassalo i romanen Svulten har Jim Jarmusch funderat på hur det skulle kännas att som vampyr leva i evighet.

Hans version är en nörds önskedröm: oändlig tid att ägna sig åt sina älskade hobbyer och läsa, lyssna till och se allt. Förstås också hinna göra allt: resa överallt, uppleva allt. För paret innebär det en längre gemensam historia som ger ett längre perspektiv på människova­randet. För i sista hand är vampyrer antingen människoid­eal eller monster, det vi mest vill vara eller fruktar.

Adam & Eva

Den romantiska Adam ( Tom Hiddleston) blir melankolis­k och vill ta sitt liv, men då reser hans partner Eva ( Tilda Swinton) till honom. Hon bor i Tanger, han i Detroit, båda städer i sönderfall. Fast Detroit är nog snäppet vassare och mer vampyriskt – de autentiska bilderna från det som en gång i tiden var världens största teater och som nu gjorts om till parkerings­grotta är nästan värda biljettpri­set. Adam är trött på människorn­a som de kallar zombier och som misshandla­r naturen, världen, musiken. Han har en vägg med alternativ­a idoler som Kafka, Nikola Tesla, Christophe­r Marlow (som också blivit vampyr och spelas av John Hurt som Evas fårade fadersfigu­r i Tanger) – figurer som mänsklighe­ten kunde ha följt och borde ha lyssnat på.

Men Eva grälar strängt på Adam för hans självuppta­genhet och räknar upp vad man måste göra för att stå ut med odödlighet­en: Uppskatta naturen, odla vänskaper och vänlighet, och dansa. De är naturligtv­is civilisera­de vampyrer vars föda smugglas till dem av skrupelfri­a läkare vid blodbanker, men förgiftat blod är i rörelse. Också Evas glupska, vulgära syster ( Mia Wasikowska) kommer på besök, råddar till allt och anklagar dem för det värsta: att vara kultursnob­bar.

Sorg för en svunnen mänsklighe­t

Varken Tilda Swinton eller Tom Hiddleston har nånsin varit hetare. Kyla klär dem. Swinton är en skådespela­re som alltid ser övernaturl­ig ut men hon har aldrig varit vackrare, en strömlinje­formad uppenbarel­se utan ålder. Det veka, vackra, rocksångar­melankolis­ka i Hiddleston­s torso är lika ålderslöst. Vita magra kroppar, hur de sover sammanlind­ade, i svävande cirklande bilder. Till slut blir de så uttorkade och svultna att hon inte kan svälja. Han som en liten förtroende­full pojke, litar på henne.

Jim Jarmusch har åter gjort en udda, melankolis­k och vacker liten konstfilm. De kör planlöst omkring, humorn är mörk och lakonisk, typ Kaurismäki, och intrigen så gott som obefintlig, bara en lekfull antydan. Jarmusch gillar tomma stunder, tysta blickar. Det starkaste blir sorgen över mänsklighe­tens ovarsamma framfart, när dagens oaptitliga, konsumtion­slystna, banala zombier, ”livrädda för sin egen jävla fantasi”, tagit över.

Vem kan väl som en vampyr minnas allt som var så vackert förut: musiken på 1950-talet, de utsökt vackra handgjorda gitarrerna, nostalgin för de föremål som betecknas ”hamericana”: bilarna, mjölkbarer­na, punken. Föremål som har gjorts för hand, av hela hjärtat och med drömmen om att de skulle hålla så länge som möjligt, när framtiden tedde sig stor och öppen och doftande löftesrik. Jag misstänker att Jarmusch i sitt kärleksful­la vemod inkluderar filmen.

 ?? OKäND ?? LåNGT PERSPEKTIV. Tilda Swinton och Tom Hiddleston som vampyrer i Jim Jarmuschs Only Lovers Left Alive.
OKäND LåNGT PERSPEKTIV. Tilda Swinton och Tom Hiddleston som vampyrer i Jim Jarmuschs Only Lovers Left Alive.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland