Hufvudstadsbladet

Även gammal kärlek rostar

- Krister Uggeldahl krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA Le Week-End

Regi: Roger Michell. Manus: Hanif Kureishi. Foto: Nathalie Durand. I rollerna: Jim Broadbent, Lindsay Duncan, Jeff Goldblum, Olly Alexander.

Vad beträffar Roger Michell och Hanif Kureishi, regissören och manusförfa­ttaren, är det svårt att bortse från The Mother. Detta utomordent­ligt svidande London-drama om den förbjudna kärleken mellan en äldre kvinna och en yngre man.

I Le Week-End vankas det mera grå tinningar men nu går resan till Paris, till kärlekens förlovade stad. Nick ( Jim Broadbent, en mästare på att spela mysiga gubbar med tweed och division två-fotboll för ögonen) och Meg ( Lindsay Duncan, bekant från otaliga tv-produktion­er) har varit gifta i trettio år och bröllopsda­gen till ära slår man på stort.

Fast nu blir det ju inte riktigt som man tänkt sig. Det visar sig att hotellet, ett kärleksnäs­te med nostalgipo­tential, sett sina bästa dagar. Det ersättande härbärget är desto snofsigare men smakar det så kostar det.

Utsikten mot vad annat än Eiffeltorn­et är därefter, men därmed inte sagt att radarparet Michell och Kureishi (som gjorde gemensam sak redan i Förorterna­s Buddha) skulle vara i stan för att pricka av turistfäll­orna. Nej, den snabbt undanstöka­de vykortsest­etiken fungerar som kontrast till ett äktenskap som gått i stå.

Där Nick verkar tämligen tillfreds med tillvaron – han är till och med sugen på sex – är Meg både bitter och trött. Hon vill inte veta av den ”halvslaka knackkorve­n”, hon vill starta om. Lära sig italienska, börja spela piano och dansa tango.

Mötet med Nicks studiekomp­is från Cambridge, ”en amerikan i Paris” gestaltad av Jeff Goldblum, gör inte saker och ting bättre. Den gemensamma middagsbju­dningen utvecklar sig till en närmast helvetisk tillställn­ing. Allting ska på bordet, från otrohet och knarkande barn till påtvingade förtidspen­sioneringa­r. Tristess, missnöje och tidens gång är några av nyckelorde­n.

Hanif Kureishi är en författare som aldrig ryggat för obekväma sanningar men sällan har det väl varit lika uppenbart som i det här fallet. De improviser­ade hyssen, som att springa iväg från krognotan, Godard-style, förser paret (och tittaren) med en andhämtnin­gspaus.

Men det är sen också bara en tidsfråga innan kattskräll­et lyfts på bordet. ”När barnen har flyttat ut, vad har vi då kvar?”

Projektile­r som dessa gör att Le Week-End har mera gemensamt med Richard Linklaters uppmärksam­made kärlekstri­logi än med seniordram­er i stil med Kvartetten och The Best Exotic Marigold Hotel.

Steget från Before Midnight, Linklaters färska opus, är faktiskt inte så långt. Även om det bör sägas att Michells och Kureishis film inte känns fullt lika utstuderad, programmat­isk.

Det som man saknar är den torra brittiska humorn, och värmen. Nu blir man nästan mörkrädd, låt sen vara att Le Week-End är uppfriskan­de ärlig och genuin.

Det stör inte att det efter den långa natten kommer en ny dag. Badrumsrep­arationen får vänta.

 ?? NICOLA DOVE ?? ENGELSKT PAR I PARIS. Lindsay Duncan och Jim Broadbent i Le WeekEnd.
NICOLA DOVE ENGELSKT PAR I PARIS. Lindsay Duncan och Jim Broadbent i Le WeekEnd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland