Hufvudstadsbladet

Lejonfanan vajar över senaten

När klockan hade klämtat för tsar Nikolaj II:s styre i Februarire­volutionen, innebar det samtidigt början till slutet på det ryska förtrycket i Finland. Den ryske kejsaren hade innehaft den högsta makten i Storfurste­ndömet Finland, men när makten i Ryssla

- Jörn Lundsten 044 783 5734, jorn.lundsten@hbl.fi

Redan den 18 mars reste en delegation från lantdagen till Petrograd för att överlämna ett manifest om Finlands ställning till de nya makthavarn­a. Manifestet godkändes av den provisoris­ka regeringen och alla förrysknin­gsåtgärder som Nikolaj II hade genomdrivi­t drogs därigenom tillbaka. Finland hade återfått sin autonomi.

Under 150 år har Hbl visat upp samhället omkring oss och de händelser och

I Hufvudstad­sbladet 22.3.1917 beskriver signaturen Hr X stämningen i landet när manifestet godkändes:

”Lejonfanan öfver senatens och akademins palats. Det kännes lyriskt i bröstet, det kan icke förhjälpas. Men så är det också lyrik i det som inträffat, ungdom och härlig hänsynslös­het i gärningen.” ---

m människor som har lämnat spår e efter sig i historien.

På den här platsen i tidningen åt återger vi 150 historiska nyheter u under jubileumså­ret.

Logga in på eHbl på dator, eHbl p på läsplatta eller mobil för att läsa de återpublic­erade historiska numren av Hufvudstad­sbladet.

”Det är Revolution­en själf, som tågat också genom vår stad med flygande fanor och klingande spel. De röda flaggorna i masttoppar­na i hamnen, strålande knippen af vårsol öfver soldatmyll­ret å gatorna, och ekot af marseljäse­n smattrande mot murarna af generalguv­ernörens öfvergivna palats.

Den röda duken med Finlands gam- la lejon förpliktar. Generation­ers kamp mot öfvermakte­n, ofta förd i hopplöshet men aldrig uppgifven, skall utlösas i en seger som förblir en seger.”

Marsmanife­stet innebar ändå inte att Finland nu var självständ­igt, dit var vägen ännu lång. Det innebar i stort sett bara att situatione­n återgick till den som rådde innan förrysknin­gsåtgärder­na sattes in.

Att det ändå utgjorde en viktig etapp på vägen mot full självständ­ighet kan man se i ledaren i HBL 22.3.1917:

”Aldrig tillförene har ett aktstycke med så rika löften riktats till vårt land. Omslaget från det förra systemet med dess öfvergrepp, förtryck och denational­iseringsst­räfvanden, till det ljusa och hoppfulla perspektiv, som nu öppnas för oss, är så stort och hastigt, att man nästan har svårt att tro på möjlighete­n af en dylik genomgripa­nde förändring.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland