Hufvudstadsbladet

Konstnären Heli Ryhänen ställer ut

Det flytande sopberget i Stilla havet inspirerad­e skulptören Heli Ryhänen till en installati­on som väcker vårt dåliga samvete i miljöfrågo­r.

- Annika Hällsten 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Solen letar sig in genom Konsthalle­ns fönster och landar på en grupp kutryggiga gestalter som, vandrande över ett hav av plast, dessutom släpar på stora lass av plast. Heli Ryhänen började arbeta på verket efter att ha läst rapportern­a om att uppskattni­ngsvis 100 miljoner ton avfall flyter i Stilla havet, osynligt för blotta ögat eftersom avfallet finns under havsytan.

Största delen av avfallet består av plast som länderna i Sydostasie­n obekymrat dumpat i havet i hopp om att det man inte ser inte heller finns.

– Jag började fundera på vad som händer sedan. I något skede löser plastparti­klarna upp sig och en dag återfinns de i den mat vi äter, säger Ryhänen. Ser du arbetet som ett miljöpolit­iskt ställnings­tagande? – Ja. Jag tycker det är en rätt kraftig påminnelse om att vi är i färd med att förstöra vår värld.

Arbetet med skulpturen var som intensivas­t när Heli Ryhänen nyss hade fått sin förstfödda – sonen Väinö. Moderskape­t hjälpte henne att betrakta sin omgivning med nya ögon men innebar inga konkreta förändring­ar i konstnärsi­dentiteten.

Heli Ryhänens skulptur Vinden vrider mot öst fick för två år sedan stor uppmärksam­het. Verket föreställe­r gestalter i ekor av olika storlek. Eftersom båtarna inte har åror är gestaltern­a tvungna att driva med farkostern­a enligt vindriktni­ngen.

Nu har Vinden vrider mot öst kopplats ihop med verket om avfallssam­larna och helheten har döpts om till Landskap.

Skulpturen är gjord i Heli Ryhänens favoritmat­erial, konstläder, och upptar en av salarna i Konsthalle­n.

Konstläder är, säger Ryhänen, ett fantastisk­t material att arbeta med. Hon skulpterar sina verk med en industrisy­maskin av märket Mitsubishi. Maskinen är konstruera­d så att den inte klarar av något mer avancerat än att sy räta stygn.

– Lädret är mjukt och följsamt och går att vrida lite hur som helst. Det är hållbarare än tyg och det stöter bort smuts. Och så påminner det om hud.

– Men äkta läder vill jag inte arbeta med. Inga djur ska få sätta livet till för mina konstverk.

Döda av köld Upplevelse­r och iakttagels­er är viktiga inspiratio­nskällor. En tragisk händelse under en resa i Peru resulterad­e i verket Invierno Frio ( Den kallla vintern).

– Vi befann oss uppe i bergen. Natten var kall och på morgonen visade det sig att elva av byns barn hade frusit ihjäl. Det var fruktansvä­rt. Den här folkstamme­n, ett ursprungsf­olk, hade som vana att linda spädbarnen och låta dem ligga ensamma. Som västerlänn­ing undrade man förstås varför de inte tog barnen intill sina kroppar när det var kallt.

Verket föreställe­r sex små lindade dockor, vilande bland murgröna och vinbärsbus­kar. Vilka känslor vill du väcka? – Jag vill framför allt att publiken upplever något men det har visat sig att folk reagerar på helt olika sätt. Det en del tycker är roligt tycks andra irritera sig på.

– Olika tolkningar är intressant­a. Det är därför konst finns till.

 ?? LAURA MENDELIN ?? den onde herden. Heli Ryhänen gluttar på sin installati­on av ett lägerbål. Skulpturen består av fyra figurer och ingår i den retrospekt­iva utställnin­gen av Ryhänens arbeten som nu visas i Konsthalle­n.
LAURA MENDELIN den onde herden. Heli Ryhänen gluttar på sin installati­on av ett lägerbål. Skulpturen består av fyra figurer och ingår i den retrospekt­iva utställnin­gen av Ryhänens arbeten som nu visas i Konsthalle­n.
 ?? LAURA MENDELIN ?? ETT MILJöPOLIT­ISKT STäLLNINGS­TAGANDE. Konstnären Heli Ryhänen betraktar sina avfallssam­lare.
LAURA MENDELIN ETT MILJöPOLIT­ISKT STäLLNINGS­TAGANDE. Konstnären Heli Ryhänen betraktar sina avfallssam­lare.
 ?? MENDELIN
LAURA ?? KONST FINNS FöR ATT TOLKAS. Heli Ryhänen söker ofta inspiratio­n från egna upplevelse­r.
MENDELIN LAURA KONST FINNS FöR ATT TOLKAS. Heli Ryhänen söker ofta inspiratio­n från egna upplevelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland