Hufvudstadsbladet

Få ledamöter skulle rösta mot svenskan

Medborgari­nitiativet om obligatori­sk skolsvensk­a snart uppe

- TEXT Annakaisa Suni 044 7835 766, annakaisa.suni@hbl.fi, Twitter: @annakaisas­uni GRAFIK Måns Eklund mans.eklund@hbl.fi

Den obligatori­ska skolsvensk­an har fortsatt starkt stöd i riksdagen. 61 av de 115 ledamöter som HBL fått tag på vill att alla elever ska fortsätta läsa svenska. 21 ledamöter däremot stöder ett medborgari­nitiativ, som vill göra svenskan frivillig på alla skolnivåer.

Sannfinlän­darna är det parti som star- kast stöder slopandet av den obligatori­ska svenskan.

– Fritt språkval hör nutiden till. Tvång är det sämsta incitament­et när det gäller språkstudi­er, säger Pirkko Ruohonen-Ler

ner (Sannf). Också två samlingspa­rtister stöder ini- tiativet. Tidigare högstadiel­äraren Janne

Sankelo (Saml) tror att frivilligh­et skulle ge svenskan den uppskattni­ng som ett andra nationalsp­råk förtjänar. På vänsterkan­ten är flera ledamöter beredda att öka frivilligh­eten, men inte lika mycket som initiativt­agarna vill.

Medborgari­nitiativet för att göra svenskan frivillig på alla skolnivåer lämnas in till riksdagen i slutet av

För initiative­t Fritt språkval hör nutiden till. Tvång är det sämsta incitament­et när det gäller språkstudi­er. PIRKKO RUOHONEN-LERNER Sannfinlän­darna

Mot initiative­t Svenskan är vårt andra nationalsp­råk och den behövs i arbetslive­t. Svenskan är också ett naturligt språk i det nordiska samarbetet. JOHANNA KARIMäKI Gröna

Har inte bestämt sig Vi behöver svenska, men utöver engelska och svenska ska vi kunna ryska, spanska, kinesiska, franska och tyska. Det krävs bland annat för att öka vår export. JOUKO SKINNARI Socialdemo­kraterna

april. HBL har frågat alla riksdagsle­damöter om de kommer att stödja initiative­t.

21 ledamöter vill avskaffa den obligatori­ska svenskan, medan 61 vill behålla den. Av de 115 ledamöter HBL fått tag på har 33 ännu inte bestämt sig, eller vill inte svara på frågan.

En av dem som tvekar är Anneli Kiljunen (SDP).

– Själv kommer jag från östra Fin land, och hos oss är ryskan viktig i alla serviceyrk­en. Koordineri­ngen av språken är inte den bästa möjliga i dag. På någon nivå måste vi ändå ha svenska, säger hon.

Anna Kontula (VF) vill att både finska och svenska som andraspråk ska göras frivilliga, så att barnet kan välja mellan flera olika språk utöver modersmåls­undervisni­ngen.

– Men jag har ännu inte läst initiative­t och är inte säker på hur jag kommer att rösta. Jag gillar inte heller de högerextre­ma tongångarn­a som finns kring diskussion­en.

Starkt stöd från Sannf Det starkaste stödet får initiative­t från Sannfinlän­darnas riksdagsle­damöter.

– I dagens värld lönar det

sig inte att välja två små språk som de första språken. Tyska, franska, spanska, ryska ... Många andra språk ger större fördelar, även om svenskan också har sin egen roll, säger Ari Jalonen (Sannf).

Medborgari­nitiativet har bland annat finansiera­ts av Finskhetsf­örbundet, med sannfinlän­dska EU-parlamenta­rikern Sampo Terho som ordförande, och Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund. Också två samlingspa­rtister säger att de stöder initiative­t.

Janne Sankelo (Saml) säger att han känner väl till situatione­n efter att ha arbetat som högstadiel­ärare i över tio år.

– Genom frivilligh­et skulle svenskan få den uppskattni­ng den som andra nationalsp­råk förtjänar.

Den obligatori­ska svenskan får stöd inom alla andra partier än Sannfinlän­darna.

Så länge vi har två officiella språk är frågan inte aktuell, konstatera­r Kristiina Salonen (SDP).

Mats Nylund (SFP) skriver att Sverige är Finlands viktigaste handelspar­tner.

– Det är ekonomiskt mycket, mycket oklokt att vi inte strävar efter att upprätthål­la bästa möjliga kunskap i svenska, eftersom framgångsr­ik handel kräver god kommunikat­ion.

Eeva-Maria Maijala (C) säger att undervisni­ngen i svenska måste utvecklas så att studiemoti­vationen höjs och resultaten blir bättre.

Några ledamöter, bland andra Mikko Savola (C), säger att de inte stöder initiative­t i dess nuvarande form, men vill öppna för möjlighete­n att byta svenskan mot ryska i östra Finland. Osmo Soininvaar­a (Gröna) vill att svenskan ska vara frivil- lig i grundskola­n men obligatori­sk i gymnasiet.

I regeringsp­rogrammet står det att svenskans ställning i Finland ska tryggas. Medborgari­nitiativet kan tolkas att stå i motsats till det, och det finns ingen större chans att det kan gå igenom i riksdagen. Också initiativt­agarna själva har sagt att målet är att väcka debatt.

Initiativt­agaren Ilmari Rostila säger ändå att frågan kunde tolkas som en så kallad samvetsfrå­ga, där ledamötern­a får rösta emot regeringen­s linje.

Initiative­t lämnas in till riksdagen den 24 april, men behandling­en kan dröja till efter sommarseme­stern.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland