Hufvudstadsbladet

Nytt guld för Blues

I final fyra byttes Isabella Portnoj ut från Bluesmålet efter att ha släppt in sex puckar och bidragit till att Esbolaget tappat greppet om matchserie­n. Tre dagar senare var hon tillbaka mellan stolparna och räddade ännu ett guld till Blues.

- Christoffe­r Herberts 029 080 1328, christoffe­r.herberts@hbl.fi

Emma Terho och Mariia Posa fick, precis som i fjol, lyfta bucklan efter att ha slagit JYP i den femte ishockeyfi­nalen.

– Det var bra att jag byttes bort. Jag fick direkt koppla om tankarna och börja koncentrer­a mig på nästa match. Jag visste att jag hade chans att ta revansch, jag ville visa vad jag kunde på hemmaplan, förklarar Portnoj med guldmedalj­en runt halsen efter den femte och helt avgörande finalen.

Den 20-åriga målvaktens insatser de senaste tio dagarna är känneteckn­ande för den totala skillnaden mellan hemma- och bortaplan i årets finalserie.

I hemmahalle­n i Esboviken spelade Portnoj tre matcher och släppte in bara två mål. Borta i Jyväskylä blev Esbokeeper­n utbytt i bägge mötena, då Blues sammanlagt släppte in elva mål på två matcher.

– Vi hade så otroligt svårt att spela i Jyväskylä, inför deras hemmapubli­k och i en större rink. Vi kom aldrig upp på vår nivå. Men det var kul att det blev fem finaler, bra för damhockeyn. Det var en väldigt speciell serie, säger Portnoj.

En serie med en värdig avslutning. Efter fyra klara hemmasegra­r blev den sista finalen den klart jämnaste, och länge var det gästande JYP som kändes vassare. Blues räddades gång på gång av sin målvakt.

– De spelade precis lika bra som vi, men det var vi som gjorde de avgö- rande målen. Medan det ännu stod 0–0 tänkte jag att om de gör första målet, då blir det svårt, erkänner Portnoj.

En bra bit in i tredje perioden blev det i stället Blues som spräckte nollan genom supertalan­gen Emma Nuutinen. JYP:s veteran Riikka Välilä kvitterade visserlige­n men nu var det hemmalaget som hade kommandot och med drygt sju minuter gjorde Minnamari Tuominen målet som avgjorde hela säsongen när hon från blålinjen skyfflade in pucken mot mål.

– Vår tränare sade i pausen inför sista perioden att om man vill

”De spelade precis lika bra som vi, men det var vi som gjorde de avgörande målen. Medan det ännu stod 0–0 tänkte jag att om de gör första målet, då blir det svårt.” ISABELLA PORTNOJ Blues guldhjälte mellan stolparna

ha en pizza beställer man en pizza och om man vill ha ett mål lägger man in pucken framför mål. Det fastnade i mina tankar, förklarar Tuominen.

– Och från JYP-bänken ropade de faktiskt också åt mig att jag skulle skjuta. De utgick kanske från att skottet skulle fastna på deras spelare, säger Tuominen och skrattar.

Fullträffe­n blev guldmålet. Det krävdes visserlige­n ännu några svettiga räddningar av Portnoj, men när JYP satsade allt framåt kunde Christine Posa i stället sätta spiken i kistan. 3–1, och ännu ett guld till Blues efter ett slutspel som hade kusligt stora likheter med fjolårets.

Finalparet var detsamma. Också nu behövdes en helt avgörande femte match för att få fram en mästare. Den femte finalen blev på nytt en målsnål affär. Och precis som i fjol var Isabella Portnoj tungan på vågen och såg till att Esbolaget fick lyfta mästarbuck­lan efter slutsignal­en.

Men en stor skillnad hittar guldmålvak­ten åtminstone.

– Det finns mera tid att njuta av det här nu. I fjol åkte vi i väg på VM-läger redan nästa dag. Nu får vi vila ut och fira ordentligt.

 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
 ?? ULANDER
LEHTIKUVA / MARKKU ?? GULDGLäDJE. Christine Posa, Emma Nuutinen, Mariia Posa och Mira Huhta hade all orsak att jubla och fira efter att laget säkrat sitt andra raka guld.
ULANDER LEHTIKUVA / MARKKU GULDGLäDJE. Christine Posa, Emma Nuutinen, Mariia Posa och Mira Huhta hade all orsak att jubla och fira efter att laget säkrat sitt andra raka guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland