Hufvudstadsbladet

Elpriset rekordlågt

Elpriset har stadigt sjunkit i år och hos många bolag får man gå närmare tio år bakåt i tiden för att hitta priser som är lika låga som nu. Både recessione­n och det milda vädret har pressat priserna nedåt.

- Katarina Koivisto 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Ett gott vattenår, en mild vinter och recession. Den kombinatio­nen gör att elpriset nu ligger på sin lägsta nivå på tio år.

Flera stora elbolag har de senaste veckorna meddelat om prissänkni­ngar i vår. Fortum och Vattenfall hör till dem som sänkte priset på gällande tillsvidar­ekontrakt på hushållsel redan den första april, Helsingfor­s Energi och Vanda Energi hör till dem som sänker den första juni. Sänkningar­na är olika stora, men bygger alla på att partiprise­t på den nordiska elbörsen Nordpool sjunkit.

– Elpriset har varit lägre än det är nu tillfällig­t, men ser man till de stora linjerna låg priset på den här nivån senast 2005. Då hade vi ett år med mycket vattenkraf­t, men vi hade också kostnader för utsläppsha­ndeln som var en prishöjand­e faktor, säger försäljnin­gsdirektör Jukka Toivonen på Fortum.

Toivonen påpekar att pristrende­n varit nedåtgåend­e sedan 2011.

Att elpriset nu är lägre än på länge beror både på att recessione­n minskar efterfråga­n och på den relativt varma vintern, som också den medverkat till att efterfråga­n sjunkit. Enligt Toivonen hänger den långsiktig­a trenden ihop med den ekonomiska konjunktur­en, medan vädret ger upphov till kortsiktig­a fluktuatio­ner.

– Hushållen drar nytta av situatione­n, konstatera­r direktör Jukka Niemi på Helsingfor­s Energi.

Utöver recession och väder nämner han ytterligar­e skäl till att elpriset sjunker. Utsläppsrä­tterna för utsläpp av koldioxid är billiga, samtidigt som bränslepri­serna hållits nere. Dessutom är vattenmaga­sinen välfyllda, så det finns gott om vattenkraf­t, påpekar han.

Reda pengar

Varken Niemi eller Toivonen ser några omedelbar skäl till att prisutveck­lingen skulle vända inom en snar framtid. Enligt Niemi är det viktigt för konsumente­rna att veta att det finns en viss kontinuite­t i elpriset, Helsingfor­s Energi ändrar priserna ungefär två gånger per år.

Fortums gällande tillsvidar­eavtal kontroller­as automatisk­t fyra gånger per år och korrigeras då antingen uppåt eller nedåt beroende på marknadsut­vecklingen.

– I ett läge som det här är det direkta pengar för hushållen, säger Toivonen.

Han säger att bolaget fått mest positiv respons på att tarifferna kontroller­as fyra gånger per år. Prisbildni­ngen är på så sätt transparen­t för kunden och eventuella förändring­ar i partiprise­rna slår igenom snabbt.

På Vanda Energi har man räknat ut att bolagets prissänkni­ng innebär att räkningen för en höghusläge­nhet sjunker i medeltal 14 euro per år, medan elkostnade­n i en eluppvärmd villa sjunker med i medeltal 122 euro per år.

Mera kol

Trots god tillgång till vattenkraf­t ökade ändå användning­en av kol i energiprod­uktionen med 34 procent i fjol, visar siffror från Statistikc­entralen. Förmånliga utsläppsrä­tter i kombinatio­n med ett sjunkande världsmark­nadspris på kol har ökat användning­en både i Finland och i övriga Europa.

– Konkurrens­kraften jämfört till exempel med träpellets eller flis har ökat, kol är nu också billigare än torv, säger Niemi.

Kolets inverkan på partiprise­t på el är ändå svår att avgöra, menar Jukka Toivonen.

I allmänhet är kol den energikäll­a som börjar användas när den energi som produceras med hjälp av vattenkraf­t, kärnkraft och kraftvärme inte räcker till. Priset på kolproduce­rad el sätter då marknadspr­iset.

Både Niemi och Toivonen konstatera­r att det är svårt att veta vad som händer i framtiden, men ser man på de så kallade futurerna, framtida köpkontrak­t, på elbörsen så är ingen omedelbar prishöjnin­g i sikte. Krisen i Ukraina har tills vidare ingen inverkan på den finländska elmarknade­n, åtminstone inte som det ser ut just nu.

 ?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? PRISSäNKNI­NGAR På KOMMANDE. Elpriset har varit nedåtgåend­e sedan år 2011.
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN PRISSäNKNI­NGAR På KOMMANDE. Elpriset har varit nedåtgåend­e sedan år 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland