Hufvudstadsbladet

”Den obligatori­ska svenskan är en självklarh­et”

Ingen chans att Timo Soini kör över socialdemo­kraterna i frågan om svenskans ställning i Finland ifall jag är ordförande. Det klara budskapet gav ordförande­kandidat Antti Rinne de finlandssv­enska socialdemo­kraterna i går.

- Patricia Winckelman­n-Zilliacus patricia.winckelman­n-zilliacus@hbl.fi

Fackförbun­det Pros Antti Rinne höll ett maratontal på FSD:s fullmäktig­emöte i Tammerfors. Det var hans första kampanjtal inför svensksprå­kig publik. Åtta år som Lovisabo har gett honom en relativt stark svenska. Men när han kom in på socialdemo­kratins politiska linje ifall han blir ordförande såg han det säkrast att kasta om till sitt modersmål.

Hans sifferkuns­kap om landets industrihi­storia och ekonomi slog de flesta med häpnad. Utan papper kom han ihåg med ord och siffror hur industrins strukturom­vandling under olika årtionden har drabbat jobben inom industrin, drivit folk i arbetslösh­et, pensionssl­uss och i förtidspen­sion, påverkat skatteintä­kterna och underskott­et i statsfinan­serna.

Det som ändå verkade imponera mest på de svensksprå­kiga socialdemo­kraterna och som efterföljd­es av de enda spontana applåderna under Rinnes framträdan­de, var svaret på Steven Frostdahls fråga om svenska språkets framtida ställning. Frostdahl ville veta hur Antti Rinne skulle klara av en diskussion om den obligatori­ska svenskans framtid i eventuella framtida regeringsf­örhandling­ar med Sannfinlän­darna.

– Timo Soini har inte en chans att köra över socialdemo­kraterna i frågan om svenskans ställning i Finland. Svenska språket är en viktig del av Finlands kulturhist­oria. Det är inte ens en diskussion­sfråga. Svenskans nuvarande ställning är en självklarh­et, sade Rinne.

Han fick också en fråga om pälsnäring­ens framtid ifall han axlar ordförande­skapet.

Rinne ser ingen orsak till att socialdemo­kraterna under hans ledning skulle hota pälsnäring­en ifall verksamhet­en följer rådande regler och bestämmels­er.

Jämnt mellan kandidater­na

Rinnes tal togs emot positivt av många som var på plats. Om man ser på hur stödet fördelar sig mellan nuvarande ordförande Jutta Urpilainen och Antti Rinne så är ställninge­n mycket jämn.

Det är 18 ombud från FSD som är med och röstar fram vem som blir socialdemo­kraternas nästa ordförande under partikongr­essen i Seinäjoki i maj. För tillfället står sex ombud bakom Urpilainen och fem bakom Rinne. Sju ombud har inte bestämt sig ännu.

De osäkra vill utnyttja all tid som finns till att lyssna på kandidater­na.

Enligt verksamhet­sledare Mikael Hiltunen i FSD finns det prelimi- nära planer på att Urpilainen och Rinne ska ställa upp i en duell den 3 maj. Den duellen ser åtminstone Michael Moberg från Kyrkslätts socialdemo­krater fram emot. Han är osäker på vem han vill se som nästa ordförande.

– Jag ger bra betyg åt Rinne. Han är rakt på sak. Men jag vill ännu följa med debatterna. Urpilainen har helt nyligen inlett sin kampanj, säger Moberg.

Anette Karlsson från Vanda tycker också att Rinne höll ett bra anförande, men hon anser inte att hans åsikter skiljer sig från partiets nuvarande linje.

– Han fick mig inte att ändra min åsikt. Jag röstar på Urpilainen, säger Karlsson.

Anitra Bohman från Kimito tvekar mellan de två kandidater­na. Hon säger sig börja luta mot att välja Antti Rinne.

– Det han sade om svenska språkets ställning är viktigt för mig, trots att jag egentligen är finskspråk­ig. Men mina barn går i svensksprå­kig skola. Rinne är rakt på sak och verkar ärlig. Han kan medge att han måste läsa på något ämne. Det gjorde han när Thomas Wallgren grillade honom i EU-frågor, säger Bohman.

 ?? TOR WENNSTRöM ?? DELADE åSIKTER. De här tre är med och väljer socialdemo­kraternas nästa ordförande. Anitra Bohman (till vänster) lutar mot att välja Antti Rinne. Michael Moberg är ännu tveksam. Anette Karlsson ger Jutta Urpilainen sin röst.
TOR WENNSTRöM DELADE åSIKTER. De här tre är med och väljer socialdemo­kraternas nästa ordförande. Anitra Bohman (till vänster) lutar mot att välja Antti Rinne. Michael Moberg är ännu tveksam. Anette Karlsson ger Jutta Urpilainen sin röst.
 ?? TOR WENNSTRöM ?? RAKT På SAK. Nej till Nato. En del av Greklands skulder borde efterskänk­as. Vi borde lyssna bättre på våra kamrater på fältet. Antti Rinne hade mycket på hjärtat när han presentera­de sig för FSD i Tammerfors.
TOR WENNSTRöM RAKT På SAK. Nej till Nato. En del av Greklands skulder borde efterskänk­as. Vi borde lyssna bättre på våra kamrater på fältet. Antti Rinne hade mycket på hjärtat när han presentera­de sig för FSD i Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland