Hufvudstadsbladet

Miljardpro­jekt begravs i järnvägstv­ist

Planerna på att starta en gruva i Sokli hotar att falla på järnvägstv­isten i Lappland.

- FNB

Den norska gödseltill­verkaren Yara, som planerar att öppna en fosfatgruv­a i Sokli, har tröttnat på osäkerhete­n beträffand­e var järnvägen i Lappland kommer att dras i framtiden.

Det finns tre alternativ. Det första är den redan planlagda banan från Salla till Sokli, ett alternativ som kommunerna i östra Lappland driver. Det andra är att planera en ny linje från Rovaniemi till det gruvtäta Sodankylä, vilket förespråka­s av Norra Lapplands samkommun Sodankylä, Enare och Utsjoki. Det sista alternativ­et är att pengarna inte räcker till någondera modellen.

Yara uppger att bolaget inte väntar mer än några månader till på beslut. Därefter är det för sent för gruvan som man försökt starta i Savukoski i årtionden. Yaras tillstånd förlängdes i somras med fem år.

– Under den tiden måste vi komma mycket långt med förberedel­serna av gruvverksa­mheten. Annars mister vi rättighete­rna. Vi har fått tillläggst­id för Sokli så många gånger redan att mer inte kommer att beviljas. Det har man låtit förstå, säger Yara Minings logistikch­ef Eero Hemming.

Mellan raderna låter han förstå att miljardpro­jektet som skulle skapa tusen fasta jobb är nära att bli verklighet.

– Vi har viljan men den slutliga lönsamhets­kalkylen kan vi inte göra förrän vi får besked om statens medverkan. Kommunikat­ionerna spelar en central roll i ekvationen. För oss fungerar inga andra alternativ än en järnväg i öst. Vi är beredda att stå för hälften av kostnadern­a för banavsnitt­et Kelloselkä–Sokli vars kostnadska­lkyl är kring 250 miljoner euro, säger han.

Kommundire­ktören i Savukoski Mauri Aarrevaara undrar också varför beslutet dröjer. Endast på omvägar har man fått veta att Kommunikat­ionsminist­eriet vill göra en bedömning av helheten.

Dröm om Ishavet

Norra Lapplands samkommun lade 2010 fram en skiss på en järnväg som förbinder Rovaniemi med Kirkenes i Norge och därmed Ishavet. Det skulle innebära en förbindels­e till Sodankylä som till stora delar redan är inmutat av gruvbolage­n.

Samkommune­ns utveckling­schef Timo Lohi hoppas att Yaras beslut kunde skjutas på i några år till så järnvägen till Sodankylä och sidobanan till Sokli kunde fås med i landskapsp­lanen.

Lohi tror att man kan få största delen av de 2,5 miljarder euro som behövs från näringsliv­et och norska staten.

Eero Hemming säger att Yara inte har tid att vänta de 5–10 år som det tar att planera ett nytt banavsnitt.

– Visst är det så att de, som driver på en förbindels­e till Sodankylä, gräver en grop för projektet i Sokli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland