Hufvudstadsbladet

Sparkrav slår hårt mot gymnasier

Många skolor får känna av Helsingfor­s stads sparåtgärd­er på 20 miljoner nästa år. Speciellt gymnasiern­a får det tufft då de samtidigt drabbas av statens åtstramnin­g för andra stadiets utbildning.

- Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi Twitter: @sonjahellm­an

Gymnasier och yrkesskolo­r, eller andra stadiets utbildning, genomgår en omstruktur­ering de närmaste tre åren. För gymnasiern­as del blir det en knepig och ovanlig sits. Samtidigt som kommunen ber dem spara måste de beakta de statliga nedskärnin­garna och en okänd summa statsandel­ar som uteblir.

– Det är en ny situation för oss. Staten ser över andra stadiets utbildning och plockar bort miljoner från statsandel­arna. Nu börjar kommunerna titta på hur det påverkar oss, säger rektor Magnus Westerlund vid gymnasiet Lärkan.

Det man vet är att 50 procent av tilläggsre­sursen för landets specialise­ringsgymna­sier försvinner, och många av dem finns i Helsingfor­s. Gymnasiern­a blir treåriga och man diskuterar möjlighete­n att göra gymnasiern­as resurs resultatbu­nden. Då skulle pengarna fördelas utifrån hur många studenter som utexaminer­as. År 2017 ska ett nytt nät av gym nasier ha införts som betyder större och färre skolor. Eleverna får ett minimianta­l kurser och går ut gymnasiet på tre år.

Minus på 20 miljoner

Linjedirek­tör Niclas Grönholm i Helsingfor­s väntar på besked om hur skolnätet för yrkesutbil­dningen och gymnasiern­a ändras.

– Alla tillstånd för gymnasier och yrkesutbil­dning kommer att gås igenom i statsförva­ltningen. Vi hoppas att vår omstruktur­ering bland de svenska gymnasiern­a i Helsingfor­s ses som ganska bra, säger Grönholm.

Vad gäller statsandel­arna hoppas han på besked om hur de fördelas. Ska gymnasiern­a få andelar enligt samma modell som universite­t och högskolor, där man räknar antalet utexaminer­ade?

Medan man väntar på detaljer från staten måste kommunerna göra budgeter. I Helsingfor­s ska utbild ningsnämnd­en bestämma hur stadens rambudget på minus 20 miljoner för utbildning inverkar på bland annat gymnasier. För att gardera sig mot tråkiga statliga besked har Helsingfor­s stad skrivit in i budgetanvi­sningarna att man kan riva upp budgeten senare ifall det behövs.

Enklare för de större

Samtidigt har gymnasiern­a börjat fundera på sparåtgärd­er och håller möten om hur man ska lägga upp kurserna för nästa läsår. Kurserna blir färre men någon siffra som berättar hur stora pengar som ska sparas har inte slagits fast. Det talas om minus fem procent 2015. I fjol var siffran minus två procent. Den slutliga siffran kommer från utbildning­snämnden i maj.

De större gymnasiern­a kommer att klara reformen bättre eftersom de har större elevantal som de kan göra flexibla planer för.

– Vi kommer att erbjuda alla kurser men vi måste ändra lite på konceptet så att vi inte erbjuder så många tilllämpad­e kurser utan satsar mera på obligatori­ska fördjupade kurser och erbjuder kvalitet, säger rektor Kristina Koli vid Brändö gymnasium.

Vid Tölö specialise­ringsgymna­sium konstatera­r rektor Marina Sjöholm att kurserna minskar men exakt hur många och vilka är inte klart. Skolan står inför en omställnin­g hös ten 2015 då den slås ihop med Gymnasiet Svenska normallyce­um.

– Det är meningen att vi fortsätter som specialise­ringsgymna­sium med både allmänt gymnasium och specialise­ringslinje­r, säger Sjöholm.

Stadens sparbudget betyder att skolorna i första hand får spara på löner och hyror. I förlängnin­gen betyder det färre vikarier och assistente­r, färre lärare och ett minskat kursutbud. Det betyder också omflyttnin­gar i skolbyggna­der då man sparar hyror.

Det är utbildning­snämnden som föreslår hur man ska ta bort 20 miljoner. Just nu diskuteras frågan i de politiska grupperna.

– Det blir svårt att undvika att spara på lärarresur­serna, vikarierna och assistente­rna, säger Bernt Nordman (Gröna), medlem i utbildning­snämnden.

I höst är det fullmäktig­e som fattar det slutliga beslutet.

 ?? LINA ENLUND ?? KURSERNA SES öVER. När gymnasiern­a ska spara är en möjlighet att satsa mera på obligatori­ska fördjupade kurser än på tillämpade kurser. Det funderas det på i bland annat Brändö gymnasium.
LINA ENLUND KURSERNA SES öVER. När gymnasiern­a ska spara är en möjlighet att satsa mera på obligatori­ska fördjupade kurser än på tillämpade kurser. Det funderas det på i bland annat Brändö gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland