Hufvudstadsbladet

Består av väntan

- Feature@hbl.fi

ma i Finland får Hario ofta höra hur finländare som själva aldrig satt sin fot i Afghanista­n förklarar att konflikten i landet bara beror på religion, på islam.

– Det är inte sant. Det är till mesta del kriminella grupper som står bakom våldet. Den vanlige afghanen vill ha lugn och ro precis som du och jag. Han eller hon vill kunna ge sin familj tak över huvudet, mat på bordet, ge sina barn en bra och framför allt säker framtid.

Vetskapen om hur många spädbarn som dör berör Pasi Hario illa. Barndödlig­heten i Afghanista­n är en av världens högsta. Hygienen är dålig. Flickor tvingas bli mammor innan de själva tagit steget in i vuxenvärld­en. Många saknar kunskap om hur man tar hand om ett barn. Vissa vet inte ens att man ska ge ett spädbarn mat. Andra livnär sitt barn på mjölk med opium i, för att hålla det tyst. Harios tankar går till hans egen son, ett år gamle Ruurik, hemma i Finland.

– Afghanerna lever som vi gjorde för 200 år sedan. Det får en att bli ödmjuk över hur bra vi själva har det.

Pasi Hario har hunnit ge sig ut på flera resor. Då och då övernattar han ute i fält. Vid ett tillfälle väljer soldaterna han följer med en liten kulle i utkanten av en by som nattläger. De stora bilarna med sina kulsprutor på taket parkeras i ring runt deras sovplats. De ställer upp sina tunna tält, som bara består av myggnät. En uppfällbar Natosäng ska någorlunda skydda mot närgångna skorpioner och spindlar.

Soldaterna­s uppgift är att uppdatera sig om hur lokalbefol­kningen har det. Området är känt för att vara oro- ligt. Talibaner bor här. Här tillverkas bomber och odlas opium.

Hario och några soldatkoll­egor ger sig ut på patrull till fots. De räknar med motstånd. I stället möts de av en nästan overkligt fridfull idyll. Solen skiner och ramar in naturen i gyllengul nyans. Fälten lyser frodigt gröna. När Hario återvänder till lägret sitter de svenska soldaterna och spelar kort.

– Det kändes nästan overkligt med en sådan idyll. Det var det sista vi väntat oss.

Vissa gånger Hario är ute på upp- drag drar det upp till storm. Blixtar slår ner utan pardon. Vissa bara tre, fyra meter bort. Pasi Hario och hans mannar befinner sig mitt i ett blixtrande inferno medan de väntar på att bli upphämtade.

– Vi kunde lukta och känna blixtarna. Så nära var de. Vi skojade med varandra: överlever vi detta så blir vi väl överkörda av våra kollegor medan de försöker rädda oss härifrån.

 ??  ?? VÄLBEHÖVLI­G PAUS. Premiärlöj­tnant Pasi Hario (andra från höger) försöker så ofta han kan följa med de andra fredsbevar­arna ut på fältet.
VÄLBEHÖVLI­G PAUS. Premiärlöj­tnant Pasi Hario (andra från höger) försöker så ofta han kan följa med de andra fredsbevar­arna ut på fältet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland