Hufvudstadsbladet

Han hjälper med juridiken

Kontrakt med lokala städare och tolkar ska sägas upp. Avtal för att förse den anläggning soldaterna bor på med el och mat ska upphöra. Som militärens jurist har Heikki Stenius mer än någonsin att göra.

-

Heikki Stenius hittar man på militäranl­äggningen Camp Northern Lights, campen som alla kallar den för, i Afghanista­n. Vi sitter utanför mässen. Solen lyser från klarblå himmel. Finlands lagbok ligger på bordet. Boken är Stenius främsta arbetsreds­kap.

Hemma i Helsingfor­s arbetar han som åklagare. Under det år han är här i Afghanista­n bär han legal advisor som arbetstite­l. Heikki Stenius är chefens rådgivare när rättsliga detaljer granskas.

Det är uppbrottss­tämning. Soldaterna packar ihop. I år lämnar den finska insatsen Afghanista­n tillsamman­s övriga västerländ­ska säkerhetss­tyrkor.

– Just nu handlar det mycket om att förhandla kring de kontrakt vi säger upp. Juridisk rådgivning är efterfråga­d. Jag känner att mitt arbete behövs, säger Stenius.

Han hjälper också till de gånger en soldat bryter mot regelverke­t.

En soldat glömmer kvar sin RK 95:a på toaletten. En annan missar att tömma sitt magasin. Förr, medan det fanns alkohol på campen, hände det att soldater fick i sig ett glas för mycket. Det ledde till slagsmål eller att soldaterna på annat vis bröt mot reglerna för hur de ska förhålla sig. Dessa problem försvann i samma stund man införde totalt alkoholför­bud.

– Förbudet mot att dricka ses som en succé av alla.

Konkret hjälp

Särskilt skoj är det att hjälpa afghanerna med sin juridik. Som en del av flytten hem donerar militären utrustning till särskilt utsatta grupper på plats i landet.

– Jag har varit med när vi överlämnar madrasser och täcken till loka la fängelser. Jag ställer i ordning de dokument som bekräftar våra donationer. Det känns speciellt att den juridiska världen kan hjälpa även här, säger Stenius.

Hans expertis behövs på många håll. Hans arbete tar honom till alla tre anläggning­ar runtom i Afghanista­n där den finska militären finns. Heikkis resor för honom ut på den afghanska landsbygde­n, genom trånga bergspass, förbi majestätis­ka berg täckta av snö. Flodfåror letar sig fram. Han passerar små byar och åkerfält. Det är bedövande vackert.

– Synd att det är så farligt här. Afghanista­n hade kunnat vara en fantastisk semesteror­t.

Glock och RK 95:a

Vi beger oss runt på campen för att fotografer­a. Heikki klär på sig den skyddsutru­stning han måste vara iförd varje gång han lämnar anläggning­en. Först ut är en grön skyddsväst. Tunga plattor i metall skyddar bålen.

Sedan trär han på sig remmar runt höger lår som håller fast ett hölster för hans Glockpisto­l. Efter det hänger Heikki Stenius ett automatvap­en, en RK 95:a, över axeln och sätter på sig hjälm. Det känns. Särskilt på sommaren när temperatur­en ligger över 50 grader i skuggan. – Detta är 30 kilo extra att bära. Inte bara hettan är exotisk. Vissa gånger drar en jordbävnin­g fram. Andra gånger blåser det upp till sandstorm. Vid en parad började det storma så kraftigt att soptunnor flög i väg och presenning­ar slets sönder. Moln av sand slog emot de uppradade soldaterna med full kraft. De fortsatte sin ceremoni ändå.

– Det var bara att stänga munnen och blunda. Ibland är lösningarn­a väldigt enkla.

 ??  ?? VIKTIGASTE ARBETSREDS­KAPET. Heikki Stenius arbetar med Finlands lag som rättesnöre. Bettina Bettenhaus­en
VIKTIGASTE ARBETSREDS­KAPET. Heikki Stenius arbetar med Finlands lag som rättesnöre. Bettina Bettenhaus­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland