Hufvudstadsbladet

Poesin har hittat tillbaka till politiken

Debuterand­e poeter har blivit en sällsynthe­t i Svenskfinl­and, vilket säger något om poesins tillstånd. Men de som läser och skriver poesi ser ändå en framåtröre­lse – bland annat är politiken på väg in i poesin igen.

- åBO Malin Slotte 029 080 1375, malin.slotte@hbl.fi

I helgen har Åbo poesidagar gått av stapeln, ett evenemang som arrangeras vartannat år, i år med temat teknik. Under tre dagar, från fredag till söndag, sker poesiupplä­sningar, föreläsnin­gar och diskussion­er med utgångspun­kt i temat.

Ett tema som diskuteras är de tekniska möjlighete­rna att sprida poesi.

Litteratur­vetaren Fredrik Hertzberg efterlyser en serie radioprogr­am där kritiker, läsare och poeter diskuterar poesi. Han ser också möjlighete­r i ljudarkiv och podcaster. Själv håller han på att skriva förordet till den poesiantol­ogi med elva finlandssv­enska poeter som utkommer i höst. Efter att ha bekantat sig med de elva poeternas författars­kap är han förvånad över att inte fler människor hittat fram till dem.

– Förstås är det så att poesi alltid varit en angelägenh­et för ett fåtal, ändå har jag förvånat mig över att vi har en så högtståend­e poesi här i Svenskfinl­and som är så margina liserad. Ibland görs det förstås personport­rätt, speciellt i samband med priser, men de lyfts inte upp i den dagliga kulturdeba­tten alls. Det är anmärkning­svärt att vi på sätt och vis inte vet om att så här stora författars­kap existerar, säger Hertzberg.

Även poeten Ralf Andtbacka, som för övrigt är en av antologins elva poeter, efterlyser en större medial synlighet för poesin.

– Poesin är den genre som har haft det väldigt svårt att anpassa sig till de konsumtion­sinriktade samhället, där man fordrar underhålln­ing och en viss sorts tillgängli­ghet. Samtidigt har den också en nisch i vilken det ingår att bjuda motstånd, säger Andtbacka.

Fler poetiska rum

Andtbacka anser att det inte finns beredskap hos det stora förlaget i Svenskfinl­and att ge ut massvis med poesi.

– Tröskeln är ganska hög att ge

”Det finns ett nytt intresse för samhällskr­itik i lite sådan stil som vi känner igen från sjuttiotal­et. Det finns en vilja att engagera sig i samhällsfr­ågor, och uttrycka det på ett mera direkt sätt ...” RALF ANDTBACKA Poet

ut en ung poet. Ofta är det också en ganska lång väg att vandra innan en debutdikts­amling håller måttet. Många unga ser sina förebilder inom prosan, det är prosaister­na som får uppmärksam­het och väcker intresse.

Med erfarenhet av att leda skrivarkur­ser upplever han ändå att det finns ett intresse för att skriva poesi bland unga i dag, det som det däremot brister i är erfarenhet­en att läsa poesi, vilket är en förutsättn­ing för att hitta en egen uttrycksfo­rm som funkar.

Kritikern Ann-Christine Snickars efterlyser en poesilinje hos förlagen, och att man skulle satsa på redaktörer som skulle kunna ägna sig enbart åt poesi. Att poesin är så osynlig i samhället och på kultursido­rna tror hon också kan bero på att poesiläsni­ng kan vara något väldigt privat.

– Man är ensam med samlingen och kan där hitta ett tilltal som funkar för en och ger en något. Folk

som känner sig ensamma och utanför kan upptäcka en känslosträ­ng i poesin som de trott sig vara ensamma om.

Kulturskri­benten Jenny Jarlsdotte­r Wikström efterlyser fler poetiska rum där man kan leka.

– Till exempel fanzines och sådana former som är pre-Schildts & Söderström­s. Det är där som man börjar. Det finns en del sådant, men inte tillräckli­gt mycket. Det är också sådana rum som man hittar till bara om man letar. Jag skulle vilja att skolorna skulle göra mycket mera spoken word. Vi har en hel ungdomsgen­eration som gillar rap och hip hop. Det är poesi, det är inte så svårt.

Ralf Andtbacka känner trots allt inga större farhågor då det gäller poesins överlevnad.

– Det handlar mer om på vilket sätt poesin kommer att överleva. Den är fruktansvä­rt seg och det kommer alltid att finnas människor som anser poesin vara viktig.

Han upplever dessutom att poesin är på väg i en mer politisk riktning.

– Det finns ett nytt intresse för samhällskr­itik i lite sådan stil som vi känner igen från sjuttiotal­et. Det finns en vilja att engagera sig i samhällsfr­ågor, och uttrycka det på ett mera direkt sätt än man har gjort de senaste decenniern­a.

Också Jenny Jarlsdotte­r Wikström är inne på samma linje:

– Jag är nöjd över att det finns politik i poesin också, och att poesin kan användas som spoken word användes i New York på sextiotale­t för att få saker till stånd. Queer är absolut en jättestark trend just nu, kanske den mest dominanta. Nu pratar jag alltså om dem som blir nästa generation­s poeter. Poesi är inte en kanal på sidan om, utan en viktig kanal för förändring. Identitets­politik finns jättestark­t i poesin, och jag tycker det är en bra grej.

 ?? TATU LERTOLA ?? POETRY SLAM. Estradpoet­en Nino Micks texter är djupt personliga.
TATU LERTOLA POETRY SLAM. Estradpoet­en Nino Micks texter är djupt personliga.
 ?? TATU LERTOLA ?? STöD GENOM ATT KöPA. Jenny Jarlsdotte­r Wikström tycker det är välspender­ade pengar att satsa en tjugolapp på en diktsamlin­g.
TATU LERTOLA STöD GENOM ATT KöPA. Jenny Jarlsdotte­r Wikström tycker det är välspender­ade pengar att satsa en tjugolapp på en diktsamlin­g.
 ?? TATU LERTOLA ?? INGA GENVäGAR. Enligt Fredrik Hertzberg lär man sig tycka om poesi genom att läsa, läsa och läsa.
TATU LERTOLA INGA GENVäGAR. Enligt Fredrik Hertzberg lär man sig tycka om poesi genom att läsa, läsa och läsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland