Hufvudstadsbladet

Fullsatt på poetry slam

En av de populärast­e programpun­kterna på Åbo poesidagar är poetry slam-tävlingen. Svenska mästaren Nino Mick ser scenen som en plats där man kan rucka på attityder.

- Malin Slotte

I år ordnades tävlingen på restaurang Skolan. Salen var fylld till sista plats och i dörren trängdes nyfikna med sina ölglas för att få en glimt av det som skedde framför mikrofonen i hörnet av rummet. I årets tävling deltog sex poeter, varav en var en specialinb­juden gäst, den svenska regerande poetry slam-mästaren Nino Mick.

Mick är en HBTQ-aktivist som började med poetry slam i januari i fjol. Några månader senare blev hen svensk mästare. Sedan i höstas är Mick estradpoet på heltid, med framträdan­den på främst pridefesti­valer, ungdomsgår­dar och skolor.

– När det gäller normer kring kön, utseende, sexualitet och sexuell läggning finns det så mycket attityder och begränsnin­gar som vi får med oss från det omgivande samhället. Där tänker jag att alla berättelse­r är supervikti­ga. Om fler människor som bryter mot normer får möjlighet på scen vidgas bilden av vad män och kvinnor kan vara och vad transperso­ner är, säger Mick.

Mick använder sig av sina personliga erfarenhet­er som transperso­n i sin poesi, och har upptäckt att det är ett effektivt grepp för att beröra och nå fram till publiken.

– Också folkbildni­ngen finns med i bilden. Det finns många som inte vet att det finns en variation när det kommer till kroppar och biologi, det finns variatione­r på kön och det går inte alltid att säga när ett barn föds om det är en tjej eller en kille. Också när det gäller identitete­r finns det de som inte vet att det finns människor som jag som inte känner sig som vare sig tjej eller kille. Den här variatione­n syns inte eftersom de som bryter mot normer kring kön osynliggör­s.

Hur det gick i Åbo? Nino Mick vann. Tvåan Lotta Palmgren fick samma poäng av jurygruppe­rna i publiken, men straffades med poängavdra­g efter att ha överskridi­t tiden.

 ??  ??
 ?? TATU LERTOLA ?? HöGA POäNG. Jurygruppe­r i publiken röstar på kvällens poeter.
TATU LERTOLA HöGA POäNG. Jurygruppe­r i publiken röstar på kvällens poeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland