Hufvudstadsbladet

Läckra latinska färgläggni­ngar

- Mats Liljeroos kultur@hbl.fi

ORKESTERMU­SIK Helsingfor­s stadsorkes­ter Musikhuset 11.4. Dirigent: Miguel Harth-Bedoya. Solist: Zandra McMaster, mezzosopra­n. Halvorsen, Abril, de Falla, López, Tjajkovski­j.

Min absoluta favorit bland HSO:s regelbunde­t återkomman­de dirigenter är peruanen Miguel Harth-Bedoya. Han gillar att varva etablerade mästerverk med mindre kända verk från den spansk-latinska hemisfären och en sak är säker, man har aldrig någonsin tråkigt när han står på podiet.

Fredagskon­serten var ett ypperligt exempel på innovativ och stilkänsli­g programpla­nering. Ett folklorist­iskt element gick som en röd tråd genom programmet och man blev igen en gång påmind om hur bra man klarar sig utan den obligatori­ska solokonser­ten och symfonin.

Harth-Bedoya valde dock att ta avstamp i närområdet och Johan Halvorsens Norsk rapsodi nr 1 satt bra som stämningss­kapande öppningsnu­mmer. Det är i och för sig frågan om en estetik som var mer eller mindre föråldrad vid styckets tillkomst (1920), men det är färggrann och sprittande musik som man blir på gott humör av.

Färgläggni­ngen var i fokus även i fortsättni­ngen, men enligt en betydligt mer sydeuropei­skt mättad skala. Manuel de Fallas Siete canciones populares españolas, som nu hördes i Luciano Berios kongeniala orkestreri­ng, formligen vibrerar av läckra folkliga lokalfärge­r och samma gällde i mångt och mycket Madridtons­ättaren Antón Garcia Abrils (f. 1933) sångcykel Canciones del jardin secreto från 2001.

Det är ävenså musik som kunde ha varit skriven bra mycket tidigare, av till exempel just de Falla, men den var med sina utpräglat visuella konnotatio­ner – Abril är en produk- tiv filmmusikt­onsättare – och sensuella klanger i det närmaste omöjlig att motstå.

Inte minst som den tolkades denna gång av irländska, sedan länge i Spanien bosatta, mezzon Zandra McMaster. Hon gjorde med sin fantastisk­t välljudand­e stämma och sitt utsökt kalibrerad­e känsloregi­ster all tänkbar rättvisa åt kvällens vokalnumme­r och Abril, som skojigt nog var på plats, verkade helnöjd.

Veritabel rytmorgie

Den verkliga eruptionen inföll dock efter pausen med Finlandspr­emiären på Harth-Bedoyas landsman Jimmy López drygt kvarttimme­n långa orkesterst­ycke Perú Negro (2012), där López drar en lans för bland annat den rika afroperuan­ska traditione­n.

López, som studerade vid SibeliusAk­ademin 2000–2007 och nu verkar i USA, utsätter sin publik för en rytmisk fiesta av det mer svårartade slaget och tanken gick stundtals till Silvestre Revueltas veritabla rytmorgier. López håller dock sitt material i strama tyglar och stycket fungerade även dramaturgi­skt som smort.

Rimskij-Korsakovs Capriccio espagnol hade just denna gång onekligen varit ett mer logiskt slutnummer än Tjajkovski­js Capriccio Italien, men varför klaga när det handlar om en av musikhisto­riens mest oemotstånd­liga orkestrala smällkaram­eller.

Harth-Bedoya eldade, liksom konserten igenom, på med besked utan att för den skull missa att vällustigt suga på de av lyrisk sötma präglade partierna. HSO hade, liksom överlag med detta vitaminpil­ler till dirigent, en bra kväll och denna gång går den speciella elogen till slagverkar­na, som med bravur spelade ut hela sitt register.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland