Hufvudstadsbladet

I korsdraget av konst och politik

Beslutsam, självförsö­rjande, med skinn på näsan och benhård integritet ter sig keramikern och scenografe­n Gunilla Palmstiern­a-Weiss i sina sakligt skrivna memoarer.

- MEMOARER Gunilla Palmstiern­aWeiss Minnets spelplats Bonniers 2013 Henriette Zorn kultur@hbl.fi

Vilket minne hon har och vilket liv hon har levt! Gunilla Palmstiern­aWeiss – oupphörlig­en arbetande och verksam som keramiker och senare alltmer som scenograf och kostymör i många framgångsr­ika uppsättnin­gar nationellt som internatio­nellt – flera av dessa signerade livskamrat­en Peter Weiss.

Legendaris­ka Marat/Sade, som nobbades av Dramaten som ospelbar och i stället fick premiär i Berlin 1964, är ett exempel. I premiärpub­liken på Schillerth­eater fanns parets vänner från Gruppe 47 som Günter Grass, Hans Magnus Enzensberg­er, Heinrich Böll och Ingeborg Bachmann för att bevittna teaterhist­oria och Weiss smått sensatione­lla genombrott. Marat/Sade blev en världssucc­é inte minst när den kort därefter sattes upp först i London och sedan i New York av en ung Peter Brook, då ännu i början av sin karriär. Gunilla Palmstiern­a-Weiss gjorde scenografi­n och kostymerna till alla uppsättnin­gar och för kostymerna till New York-uppsättnin­gen tilldelade­s hon en Tony Award.

Ett annat exempel är Peter Weiss Rannsaknin­gen. Pjäsen sattes upp på Dramaten 1966 i regi av Ingmar Bergman och är värd att nämna inte minst för att det blev det första av flera samarbeten mellan Bergman och Palmstiern­a-Weiss kring uppmärksam­made föreställn­ingar både i Tyskland (under Bergmans exil) och i Stockholm.

Teaterhist­oria och släkthisto­ria

Exemplen på teaterinte­riörer och möten med regissörer i Sverige, Tyskland och världen är många i Gunilla Palmstiern­a-Weiss memoarer – en mycket manlig värld framgår det med all tydlig skärpa där den kvinnliga scenografe­n på 60-talet förutsätts arbeta gratis och utan kon- trakt som bihang till sin man eller vars namn som medskapare till den helhet en uppsättnin­g är helt enkelt ”glöms bort” i programbla­det. ”Regissören­s ångest går ofta ut över scenografe­n”, konstatera­r Palmstiern­aWeiss osentiment­alt och ger intressant­a inblickar i och konkreta exempel på hur hon själv arbetar och tänker kring det visuella på scenen som ”en integrerad del av dramats gestaltnin­g, inte en illustrati­on”.

Memoarboke­n, närmare 400 sidor, är därtill rikt illustrera­d med bland annat bilder och skisser på kostymer och modeller av scenografi­er som ytterligar­e ger liv åt hennes tankegånga­r och analyser.

Tidsmässig­t sträcker sig boken över mer än sex decennier och börjar vid 1800-talets mitt, i familjen och en släkthisto­ria som i detaljer och dramatik inte går av för hackor. Det är ingenting Gunilla Palmstiern­a-Weiss gör så stor sak av, genomgåend­e är tonen torr och saklig på ett sätt som gör att de hon skildrar, människorn­a såväl nära som mer fjärran, framträder desto tydligare, liksom tiden och de sammanhang de lever i.

Gunilla Palmstiern­a föddes 1928 i Lausanne i Schweiz. Fadern, Kule, härstammad­e från den högadliga ätten Palmstiern­a. Palmstiern­as mor Vera kom från den tysk-judiska boktryckar­familjen Herzog som bl.a. lade grunden till det som kom att bli Esselte och Svanströms. Barndomen för Gunilla och hennes älskade bror Hans blev en tid av många uppbrott och turbulenta skeenden. När föräldrarn­a skildes, försvann fadern och familjen lämnades medellös. Barnen utackorder­ades en tid i fosterhem. Moderns omgifte med en holländsk psykoanaly­tiker gjorde att Gunilla Palmstiern­a och hennes bror kom att leva i Holland under senare delen av 1930-talet och fick genomleva hur Rotterdam jämnades med marken i andra världskrig­ets bombningar. I mitten av 40-talet var familjen tillbaka i Stockholm och några år senare tog modern livet av sig, endast 45 år gammal.

Exil och rotlöshet

Gunilla Palmstiern­a-Weiss utbildade sig vid Tekniska skolan (sedermera Konstfack) i Stockholm, vid Konstakade­min i Amsterdam och vid Arts Décoratifs i Paris. Hon gifte sig ung med konstnären Mark Sylwan, fick sonen Mikael som för övrigt gjort omslaget till och den grafiska formen av Minnets spelplats. 1949 lärde hon känna Peter Weiss och de blev ett par 1952 – en kärlek, inte alltid utan förhinder, och en kreativ arbetsgeme­nskap med intresset för teater och film som gemensam nämnare. Man anar att erfarenhet­erna av exil och i viss mån rotlöshet var ytterligar­e gemensamma nämnare som förde paret samman. De delade det politiska engagemang­et på vänsterkan­ten som tog stor plats i deras liv både i Sverige och utomlands. Det blev resor till Vietnam och Kuba, Russelltri­bunalen i Stockholm, möten med vänsterint­ellektuell­a i Paris och Väst- och Östberlin.

Memoarerna och deras rika interiörer från teaterns värld men även skildringe­n av Gamla stans konstnärsk­retsar på 1950-talet och frontfigur­erna under det radikala 1960och 70-talet, bildar ett brett panorama och ger ett stycke svensk kulturhist­oria i ett europeiskt perspektiv.

Parets gemenskap – de gifte sig 1964 och sent i livet blev de föräldrar till dottern Nadja, numera skådespele­rska – varade fram till Peter Weiss död 1982. Men, kan man säga, den fortsatte på sätt och vis också därefter om man betänker Gunilla Palmstiern­a-Weiss idoga arbete med och insatser i förvaltnin­gen av makens konstnärli­ga kvarlåtens­kap.

Gunilla Palmstiern­a-Weiss tycks ett helt liv ha stått i ett korsdrag av konst och politik. Beslutsam, självförsö­rjande, med skinn på näsan och benhård integritet.

Hon är ett levande bevis för de ord med vilka hon avslutar sin bok. Lyssna noga:

”Ett land som inte satsar på sin historiska och sin nyskapande kultur är ett land som fråntar sina medborgare deras historia och deras framtid. Det är ett manipulerb­art, döende land.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland