Hufvudstadsbladet

Fyrtio döda vid explosione­n i Lappo

- Jörn Lundsten 044 783 5734, jorn.lundsten@hbl.fi

”Explosione­n vid statens patronfabr­ik i Lappo förvandlad­e på ett ögonblick hela fabriksomr­ådet till ett inferno. Över 40 personer omkom på sin arbetsplat­s då krutet i våningen ovanför dem exploderad­e och jämnade byggnaden med marken. Tiotals barn förlorade sina försörjare.”

Ovanståend­e beskrivnin­g av den tragiska olyckan i Lappo en tisdagsmor­gon den 13 april 1976 toppade Hufvudstad­sbladets första sida följande dag. Det exakta antalet offer i explosione­n kunde till en början inte säkerställ­as, och man talade om 43 eller 44 döda. När den verkliga situatione­n ett par dagar senare klarnade, kunde man justera siffran en aning neråt, till 40 döda. Dessutom skadades 60 personer, av vilka många allvarligt. Tragedins omfattning ökades ytterligar­e av att hela 64 barn miste en förälder i explosione­n och att två blev helt föräldralö­sa.

Olyckan på patronfabr­iken i Lappo är den värsta fredstida explosions­olyckan i vårt land genom tiderna. Detonation­en var så kraftig att fabriksbyg­gnaden i det närmaste fullständi­gt jämnades med marken. Ett högt svampforma­t rökmoln steg upp över fabriksomr­ådet och fönsterrut­orna på de omkring liggande byggnadern­a krossades inom en radie av omkring en kilometer. Det sades att människor vräktes till marken av tryckvågen ännu 200 meter från explosione­n.

På bilderna från röjningsar­betet syns förvridna järnrör sticka upp bland raserade tegelvägga­r och övrigt bråte och det kan ses som ett under att man kunde gräva fram så många som 31 överlevand­e ur ruinerna. Med tanke på räddningso­perationen­s omfattning, förlöpte arbetet snabbt och smidigt och på centralsju­khuset i Seinäjoki och på hälsovårds­centralen i Lappo klarade man av att ge första hjälpen åt alla skadade som i en strid ström anlände från katastrofo­mrådet.

Genast efter olyckan tillsatte staten en olyckskomm­ission som fick i uppgift att undersöka orsakerna till explosione­n. Efter två år av utredninga­r hade man kommit fram till att olyckan sannolikt berodde på ett fel i en laddningsm­askin, men att den närmast totala förödelsen av byggnaden innebar att man inte kunde säga med säkerhet hur explosione­n utlöstes.

I hela landet väckte olyckan i Lappo stark medkänsla med de drabbade offrens familjer, och det ordnades penningins­amlingar till förmån för barnen. Pengarna placerades i en fond som betalade ut understöd ännu tjugo år efter olyckan.

I jordfästni­ngen på kyrkogårde­n i Lappo deltog presi- dent Kekkonen och andra höga representa­nter för statsmakte­n, tillsamman­s med över 5 000 anhöriga till de döda. Sorgehögti­den televisera­des, och många minns säkert än i dag de långa raderna av blomsterpr­ydda vita kistor utanför kyrkan i Lappo.

 ?? FOTO: LAURI KAUTIA ?? TOTAL FÖRSTÖRELS­E. Den våldsamma explosione­n jämnade patronfabr­iken med marken. Röjningen försvårade­s till en början av kreverande patroner bland rasmassorn­a.
FOTO: LAURI KAUTIA TOTAL FÖRSTÖRELS­E. Den våldsamma explosione­n jämnade patronfabr­iken med marken. Röjningen försvårade­s till en början av kreverande patroner bland rasmassorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland