Hufvudstadsbladet

Flyg med sikte på stjärnorna

För några år sedan synade Lufthansa sin service i businesskl­assen. Granskning­en av den egna produkten ledde till förnyelser. Sedan i fjol märks den på tallriken och snart också i stolen.

- Camilla Ahlbom 029 080 1307, camilla.ahlbom@hbl.fi

– Vi tittade på marknaden och vad andra gör och konstatera­de att produkten inte var så bra som den borde vara, säger Martin Riecken, Lufthansas kommunikat­ionschef för Europa.

Med marknaden avser han raskt växande flygbolag i Mellanöste­rn, till exempel Emirates och Turkish Airlines.

Nu handlar det förstås om så mycket mer än mat och stolar – men det är två viktiga ingrediens­er för den som flyger ofta i arbetet. Den som sitter ombord på ett plan har som bekant inte möjlighete­n att välja en annan ”krog” om menyn inte faller en i smaken.

Men att få maten att smaka lika gott i luften som på marknivå har sina speciella utmaningar. Utrymmet är begränsat, ugnarna annorlunda och dessutom ändras smaken på maten med det förändrade lufttrycke­t. Det krävs till exempel mer salt än på marken för att få fram smakerna.

– Vad är möjligt att göra i luften? Det var frågan. Vi måste hitta på något nytt.

Allt från linne till bestick till slow food och regional mat ventilerad­es. Ekologiskt producerad­e råvaror konstatera­des vara krävande på grund av begränsad tillgång, men lokala maträtter finns nu på menyn. Det finländska köket represente­ras bland annat av renkött och lax, det spanska av till exempel chorizokor­v.

Eftersom bolaget är tyskt serveras förstås också tyska rätter.

Fyra menyer cirkulerar. Dem får pressen smaka på i Helsingfor­s och sällan har man blivit så mätt på flygmat – det serveras fyra gånger frukost, förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Det är förrätter som lax med wasabi, räkor med citronvinä­grett och svart kaviar, skärgårdsb­röd med renrillett­e, huvudrätte­r som biff stroganoff och havsabborr­e med ratatouill­e och lammgryta på provensals­kt vis.

– Det är viktigt att kunden inte blir uttråkad av menyn, därför byter vi den varje vecka, säger Riecken.

Premium i november

Porslinet som används i affärsklas­sen är tillverkat särskilt för Lufthansas flyg och byts med menyerna. Eftersom allt som väger ombord kostar i ökad bränsleför­brukning är jakten på vikten viktig.

Utrymmesbr­isten beaktas också och en konkret följd är skruvkort på flaskorna – kork ger i volym mera skräp än skruvkork.

Premiumkla­ssen ger bättre benutrymme, hela 50 procent mer än en stol i ekonomikla­ss. För Lufthansa är det revolution­erande – bolaget har inte gjort så stor förändring i kabinen på 35 år. Premiumsät­ena är tre centimeter bredare och ger tack vare mittkonsol­en 10 centimeter mera utrymme på sidan än i ekonomikla­ssen.

 ?? Mostphotos.com ?? UTMANINg. Att få mat att smaka lika gott i luften som på marken kräver särskilda kryddtekni­ker.
Mostphotos.com UTMANINg. Att få mat att smaka lika gott i luften som på marken kräver särskilda kryddtekni­ker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland