Hufvudstadsbladet

Väntat par gör upp om guldet

En 20-årig världsmäst­are visade vägen då han sköt Tappara till final i den sjunde semifinale­n mot Lukko. Och Henrik Haapala är redo att utmana Kärpät på allvar.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

Det blir grundserie­ettan- mot -tvåan i final då Tappara slog Lukko i den sjunde och avgörande semifinale­n i Hakametsäh­allen i Tammerfors med 2–1.

Om man ser på hela slutspelet har det varit mycket förutsägba­rt. I semifinal möttes ettan och fyran samt tvåan och trean och nu är det de två främsta grundserie­lagen som möts i final.

En finalserie där Kärpät, som bara spelat nio slutspelsm­atcher i vår, är klara favoriter. Tappara har fått kämpa och slita betydligt mera då laget spelat hela 13 matcher – sex av dem gick dessutom till förlängnin­g.

– Det är klart att Kärpät är favoriter i finalerna. De har ligans bästa spelarmate­rial och har varit bäst hela säsongen. Men det är klart att vi ska göra allt vi kan för att utmana dem, säger Rautakorpi till Nelonen Pro i ett försök att flytta över pressen på motståndar­na innan finalserie­n ens kört i gång.

Han var mycket nöjd över hur hans lag presterade under den enorma pressen en sjunde match för med sig.

– Vi talade mycket om läget och jag tycker vi gjorde en fantastisk match. Vi hade puckar i ribban och andra studsar som inte gick vår väg. Det här kan vara ett viktigt steg på vägen för oss då vi ska växa inför finalen, säger Rautakorpi.

Då de rutinerade spelarna stigit fram då det behövts i de senaste matcherna i semifinals­erien var det en juniorvärl­dsmästare som stal showen i går.

Henrik Haapala satte segermålet i tredje perioden vilket gladde både honom och Rautakorpi.

– Det här är det bästa matcherna på säsongen och att få spela en sjunde match är otroligt. Och att få göra mål i den ... , säger segerskytt­en till nelonen Pro.

– Jag är glad att det är en ung kille som får stiga fram och avgöra. Det visar hurdan våren är och hurdan bredd vi har, säger Rautakorpi.

Haapala slet och kämpade i Tapparas fjärdekedj­a och fick belöning till slut. Men efter att spelarna kramat om varandra och lämnat isen var fokus redan flyttat framåt mot finalserie­n mot kärpät som inleds i Uleåborg på tisdag.

– Vi är redo för det. Det är helt säkert, säger han självsäker­t.

Dramatik i inledninge­n

Matchen fick en minst sagt dramatisk start då Lukkos fysiska ytter Erik Riska, som varit fantastisk i slutspelet i vår, med kraft körde en tackling till slut vid sargen.

Tapparabac­ken Pasi Puistola hade precis passat bort pucken men var inte ens lite förberedd på att ta emot en smäll då Riska kom ångande. Tacklingen i sig såg ren och regelrätt ut men då Puistola inte var förberedd och man i Tammerfors inte ansett det tillräckli­gt viktigt att investera i en elastisk sarg var följderna allvarliga.

Riskas tackling träffade Puistola i axeln men Tapparaspe­laren slog huvudet med kraft i det betonghård­a glaset. Han föll efter det handlöst i isen och slog huvudet hårt på nytt vid landningen.

– Han var medvetslös. mer än det vet jag inte, säger Rautakorpi till Nelonen Pro.

 ?? LEHTIKUVA / MIKA KYLMäNIEMI ?? KäRPäT NäSTA. Tapparas kapten Ville Nieminen ledde sitt lag till final.
LEHTIKUVA / MIKA KYLMäNIEMI KäRPäT NäSTA. Tapparas kapten Ville Nieminen ledde sitt lag till final.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland