Hufvudstadsbladet

Högsäsong för segeltävli­ngar.

Seglingssä­songen är ingalunda slut när sommaren övergår i september. På den pyttelilla holmen Sälen strax söder om Brändö är tävlingssä­songen i full gång. Under veckoslute­t avgjordes Pro Sailor Classic-regattan på Kronbergsf­järden.

- Petra Miettinen 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi

September är en perfekt månad för segling, havsvattne­t är betydligt varmare än i maj och vindarna är friska. På Kronbergsf­järden avgjordes under veckoslute­t Brändö Seglares regatta för klassiker, och ett femtiotal båtar, i huvudsak träbåtar, deltog i fyra starter. Segling är ändå mer än sekundstri­d och högt tempo. Deltagarna njöt av traditione­ll middag och gemensamma luncher på holmen Sälen mellan seglatsern­a. Planerna på att bygga en bro över fjärden oroar seglarna, den skulle förhindra framtida kappseglin­gar i den annars skyddade innerstads­viken.

Den klassiska regattan under sista helgen i augusti är en viktig händelse för seglarna på Brändö i Helsingfor­s. Regattan är öppen för alla, så båtlag från andra föreningar deltar också. Båtarna måste vara klassiker, alltså byggda enligt gamla ritningar och båtbyggart­raditioner.

Brändö Seglares kommodor Tom Ek deltog med en femmanna besättning på sin klassiska sexa.

– Vi seglar på fullt allvar. Nivån på regattan har stigit betydligt under de senaste tio åren. Ropen ute på fjärden kan bli högljudda, men senast under lördagskvä­llens middag har vi rett ut vem som borde ha väjt för vem och vi skiljs som goda vänner.

Det är trångt ute på Kronbergsf­järden när ett femtiotal träbåtar och andra klassiker gör upp om herravälde­t. De smala och stilrena båtarna är snabba och når fort en hög hastighet också i lättare vindar. Men en regatta är mer än bara segling, det sociala är minst lika viktigt.

– Alla båtlag kommer i land mellan dagens båda starter och äter en gemensam lunch. Det skapar en stämning av samhörighe­t och vi får en chans att gå igenom tävlingens höjdpunkte­r genast, säger Ek.

På svenska

Vid sidan av kappseglin­gen är juniorverk­samheten en av hörnstenar­na i Brändö Seglare.

– Vi samlar juniorer från hela östra Helsingfor­s. Också barn utan seglingser­farenhet är välkomna. Vi har försökta sänka tröskeln för nybörjare genom att låna ut all nödvändig utrustning, och föreningen har egna optimistjo­llar.

Högkvarter­et, som består av klubbhuset med restaurang, en startpavil­jong och några bryggor, upptar hela den lilla holmen Sälen strax söder om Brändö. Klubbhuset ligger alldeles intill strandlinj­en och al tanen övergår i vindpinade klippor. Optimistjo­llar ligger staplade intill varandra.

– Vi har fått bygglov för att bygga en större brygga. Det behövs när juniorverk­samheten växer och här rör sig flera optimistse­glare.

Föreningen­s språk är svenska, både officiellt och i praktiken.

– Vi har finskspråk­iga juniorer, och en del har lärt sig tala svenska samtidigt som de lärt sig segla. Det här fungerar som ett effektivt språkbad, säger Tom Ek.

Bro bekymrar

Livet på lilla Sälen vore idylliskt om inte stadsplane­ringen skulle blåsa upp orosmoln på himlen. Både seglare och ledning för Brändö Seglare

är bekymrade över Kronbergsb­ron, ett av alternativ­en för att ordna trafiken mellan centrum och Degerö, som ska byggas ut i framtiden.

– En bro över Kronobergs­fjärden skulle sätta stopp för vår tävlingsve­rksamhet. Det blir för trångt på fjärden om där går en bro. Dessutom förändras vindarna, det uppstår olika virvlar som gör det omöjligt att kappsegla.

Föreningen har valt att hålla låg profil i frågan för att inte stämplas som den besvärliga segelklubb­en, men ståndpunkt­en är klar och oron för sportens framtid stor.

– Segling är en av de få grenar där Finland har en chans att nå framgång i olympiska sommarspel. Det är synd om staden förstör träningspl­atsen för kappseglin­g i Helsingfor­s och delar fjärden i två delar, säger Tom Ek.

Som alternativ till bron finns förslag på färjetrafi­k eller kabinbana. Av dessa två är valet enkelt för seglingsfo­lket.

– Färjetrafi­k passar bättre i en stad som Helsingfor­s än en kabinbana. Tänker man långsiktig­t så kanske metro under fjärden skulle vara bäst, säger Tom Ek.

 ??  ??
 ?? CATA PoRTiN ??
CATA PoRTiN
 ?? CATA PORTIN ?? KLASSIKER. I helgen avgjordes Pro Sailor Classic-regattan på Kronobergs­fjärden.
CATA PORTIN KLASSIKER. I helgen avgjordes Pro Sailor Classic-regattan på Kronobergs­fjärden.
 ?? LEIF WECKSTRöM ?? KOMMODOR. Tom Ek på Brändö Seglare deltog i helgens regatta tillsamman­s med fyra andra besättning­smän ombord på Jolanda. Hunden Huanita håller sig på bryggan och deltar inte i seglatser.
LEIF WECKSTRöM KOMMODOR. Tom Ek på Brändö Seglare deltog i helgens regatta tillsamman­s med fyra andra besättning­smän ombord på Jolanda. Hunden Huanita håller sig på bryggan och deltar inte i seglatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland