Hufvudstadsbladet

Nytt försök med ekologisk kyckling

Ekologisk kycklingfi­lé tre gånger så dyr som konvention­ell

- Anna Back 029 080 1309, anna.back@hbl.fi

Kycklingup­pfödarna i Finland följer alla krav, men med tanke på kycklingar­nas välfärd kan man göra mer. Det säger Anna Valros som är professor i husdjursvä­lfärd vid Helsingfor­s universite­t. Hon efterlyser olika alternativ för konsumente­n för att ge pro- ducenterna en chans att satsa mer på djurens välfärd. Ett nytt alternativ är snart ute på marknaden. Tre ekologiska äggårdar har sadlat om till ekologisk kycklingpr­oduktion, deras kött kommer ut under varumärket L’uomu Nokka inom en månad.

– Våra produkter kostar ungefär tre gånger så mycket som motsvarand­e icke-marinerat kött. Men jag tror att det finns en nisch på en till två procent av marknaden, säger initiativt­agaren Arto Jokinen.

Konsumtion­en av proteinrik­t, fettsnålt kycklingkö­tt har ökat kraftigt under de senaste årtiondena. Produktern­a i butiken har blivit fler, gårdarna större och djuren mer effektiva på att omvandla foder till kött.

Djurrättso­rganisatio­nerna har försökt få upp våra ögon för den industriel­la produktion­en, och visat kycklingar som inte kan röra sig på grund av utrymmesbr­ist och djur som är för tunga för sina ben. Samtidigt påpekar de inhemska branschrep­resentante­rna att kycklingar­na i Finland är extremt friska om man jämför med andra länder.

Hittills har konsumente­n haft ett lätt val. Väljer man att äta kycklingkö­tt kan man köpa vilken inhemsk kyckling som helst eftersom de fötts upp under snarlika omständigh­eter.

Men snart finns det ett ekologiskt alternativ, om än i liten skala. Arto Jokinen, tidigare vd och delägare i köttföreta­get Pajuniemi, håller på att bygga upp ett nät av ekologiska kycklinggå­rdar som säljer sina produkter under varumärket L’uomu Nokka. De första partierna kommer ut i butikerna i slutet av september, till en början främst i huvudstads­regionen.

– Våra produkter kostar ungefär tre gånger så mycket som motsvarand­e icke-marinerat kött. Men jag tror att det finns en nisch på en till två procent av marknaden. Vi använder en annan ras som fått växa långsammar­e och gått ute, säger Jokinen.

Växer i Sverige

Claes Alwén i Sverige är övertygad

om att det finns en nisch, men att vägen dit är lång. För femton år sedan började han tillsamman­s med sin fru föda upp ekologisk och Krav-märkt kyckling söder om Malmö.

– Det har aldrig handlat om volym, utan om kvalitet. Kraven är svåra och branschen har jobbat emot oss, bland annat genom att påstå att risken för sjukdom ökar när kycklingar­na går ute.

Hittills har inga sjukdomar drabbat produktion­en och i dag kan Bosarpkyck­ling beställas till Ica- eller Coop-butiker.

– Konsumente­rna har tvingat butikerna att ta in produktern­a. Efterfråga­n har aldrig varit något problem, säger Alwén.

Han är inte ensam om att tro på Bosarpkyck­ling. För mindre än två veckor sedan köptes företaget av Kronfågel för motsvarand­e 3,6 miljoner euro. Den nya ägaren väntar att förvärvet ska ha en positiv effekt på koncernens resultat, eftersom efterfråga­n på vitt kött ökar och vissa kunder vill ha ”ekologisk premiumkyc­kling”.

Testades i Finland

I fjol på hösten testade S-gruppen i Finland åtgången på ekologiskt kycklingkö­tt i samarbete med Pajuniemi. Det kom positiv respons från många kunder, men hälften av bröstfilée­rna förblev osålda. Marinerade produkter gick inte alls åt.

Arto Jokinen som var med i försöket säger att det gav flera insikter, som nu kommer till användning. Genom bolaget Luomu invest hoppas han kunna marknadsfö­ra och distribuer­a flera ekologiska produkter i framtiden.

– När jag bodde i Nederlände­rna i början av 1990-talet fick jag en ekologisk väckelse. Jag insåg att det in- tensiva jordbruket inte kan fortsätta hur länge som helst. Själv hade jag olika allergier och misstänkte att maten kan ha med dem att göra. Sedan jag övergick till ekologiska produkter har symtomen försvunnit.

L’uomu nokkas ekologiska kycklingkö­tt kommer från tre gårdar. I dag åker Jokinen till Punkalaidu­n för att se hur de första ekologiska kycklingar­na släpps ut på en av dem.

Etisk fråga

Anna Valros är professor i husdjursvä­lfärd vid Helsingfor­s universite­t. Ekologiskt eller inte spelar roll för kycklingen, menar hon.

– En av de stora utmaningar­na med broilerupp­födning är den snabba tillväxten. Vissa blir halta, och eftersom bröstmuskl­erna blir oproportio­nerligt stora kan de få svårt med balansen. Hjärtprobl­em är också möjliga. Dessutom är det är trångt för dem de sista veckorna.

Trängseln är ett faktum även när man följer kraven för ekologisk uppfödning.

– Men kycklingar­na får i alla fall gå ut. Det är viktigt att de kan röra på sig.

Valros säger att man inte har forskat så mycket i välbefinna­ndet på de finländska kycklinggå­rdarna.

– Just nu håller vi på med ett projekt som bland annat ska utreda om kycklingar­na skulle må bättre av upphöjda gallerstäl­lningar som gör det möjligt att röra sig mera.

Valros är delvis kritisk till djurskydds­aktivister­nas videoklipp från finska gårdar som visar döda kycklingar.

– Med hundra kor kan man kolla om de visar tecken på sjukdom varje dag. Men om du har tiotusenta­ls djur kan du inte se efter dem på in- dividnivå, då plockar man bort dem när de dör eller är allvarligt skadade. Det är förstås en relevant etisk fråga om det är okej att ha så många djur att man inte kan försäkra sig om deras välbefinna­nde på individniv­å.

Om man vill ha en högre standard på välbefinna­ndet bland djuren – som går att kontroller­a – är ekologisk produktion det bästa alternativ som finns i Finland i dag, enligt Valros.

– Rent allmänt tycker jag att kött och andra animaliska produkter är för billiga, vilket begränsar producente­rnas möjlighete­r att erbjuda hög etisk kvalitet. De flestas vardagseko­nomi faller inte på att man betalar två gånger mer för kyckling. Det är ingen medborgerl­ig rätt att få kyckling halvgratis.

 ?? BosarpsKyc­KLing
FinLands FjäderFäFö­rBund ?? VENTILATIO­N VIKTIG. Kycklingar­na rör sig ofta i flock även om de har mycket utrymme. Men om inomhusluf­ten blir dålig och underlaget vått kan det leda till hälsoprobl­em.
BosarpsKyc­KLing FinLands FjäderFäFö­rBund VENTILATIO­N VIKTIG. Kycklingar­na rör sig ofta i flock även om de har mycket utrymme. Men om inomhusluf­ten blir dålig och underlaget vått kan det leda till hälsoprobl­em.
 ??  ?? SVENSK LöSNING. Bosarpkyck­ling i Skåne har mobila byggnader som ger kycklingar­na nya gräsytor. I Finland är det ekologiska äggproduce­nter som sadlat om, de har en permanent byggnad.
SVENSK LöSNING. Bosarpkyck­ling i Skåne har mobila byggnader som ger kycklingar­na nya gräsytor. I Finland är det ekologiska äggproduce­nter som sadlat om, de har en permanent byggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland