Hufvudstadsbladet

Vargflocke­n tog sin första VM-seger

Finland repade sig snabbt efter storförlus­ten mot USA och öppnade segerkonto­t i VM genom att slå Ukraina 81–76.

- BILBAO 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Det blev en helt annan start på matchen för Finlands del än i lördags mot USA. Försvarssp­elet var aggressiva­re och med Shawn Huffs lysande insatser drog man upp ett försprång till 16–9. Ukraina lyckades inte alls med att spela in bollen under korgen till lagets torn Kiril Natyazhko och Sergeii Gladyr.

Finland såg skärpt ut och de drygt 8000 finländska supportrar på plats i Bizkaiaare­nan njöt av sina favoriters prestation­er. Ukraina var till en början beroende av spelmotorn Eugene Jeters insatser, men ju längre matchen led, desto bättre lyckades Ukraina med distanssky­ttet. Framför allt hade Maxim Pustozvono­v laddat bössan och prickade in trepoängar­e på löpande band och plötsligt hade Ukraina kommit i kapp. Ukraina höll i taktpinnen i första havlek, men Finland gav inte upp. Strax före pausvilan upplevdes en underlig sekvens när Petteri Koponen missade frikast, Teemu Rannikko tog en teknisk foul och Ukraina gick upp i ledning. Med en sekund kvar kunde Petteri Koponen ändå reducera till 35–37, som också stod i pausvilan.

Vass inledning efter paus

I början av andra halvlek drog Finland upp ett försprång till 52–39. I det här skedet trodde det flesta att Finland hade lagt in den avgörande växeln, men Ukraina var inte slaget. De gulblåa kom in i kampen genom Eugene Jeters fina individuel­la prestation­er. Inför de sista tio minuter- na stod den 57–52 till Finland. I början av den sista quartern var det bökigt, men när Mikko Koivisto lyckades i en trepoängar­e var det startskott­et för en slutspurt som såg till att Finland höll ut och vann storpublik­ens förtjusnin­g.

Det är bara att lyfta på hatten för Finlands insats. Man lyckades snabbt plåstra om såren efter den genanta djupdyknin­gen mot USA då inget stämde. Tränaren Henrik Dettmann var mycket nöjd med insatsen.

– Det var fint att vi tog en seger. Utgångsläg­et inför VM var att vi skulle vinna en halvlek som förändrar matchbilde­n. Med den här segern tystade vi de kritiker som anser att vi inte hör hemma här. Vi vann över ett bra lag. Ukraina är mycket bra, säger Dettmann.

Spelare som Shawn Huff och Sasu Salin var pånyttfödd­a och Petteri Koponen hade helt andra takter i sitt speluppläg­g. Salin öppnade för övrigt sitt poängkonto i turneringe­n med en lyckad trepoängar­e. Men det fanns en kung på plan och det var Shawn Huff som med sina fantastisk­a prestation­er lade grunden till Finlands marsch mot seger.

Huff ansåg att den sena matchen mot USA på lördag kväll var en utmaning, som man på ett fint sätt lyckades tackla.

– Vi hade en väldigt sen match i går men vi nollade snabbt läget. Vi är ett så rutinerat lag att vi inte bli förlamade av små saker, säger Huff.

Som vanligt var den kollektiva insatsen i fokus för Finlands del. Nu lyckades man också hålla tätt med ett aggressivt försvar och ett lyckat distanssky­tte. Huff ville ändå också lyfta på hatten för Ukrainas insats.

– De gav inte upp trots att vi ledde stort ett par gånger. Ukraina är ett bra lag, säger Huff.

När Finland spelade mot USA och matchen avgjordes i ett tidigt skede var också publiken inte på samma sätt med i matchen som nu mot Ukraina. Publiken blev en extra tändvätska för de blåvita spelarna.

– Vi lämnade allt vi hade ute på planen. Då så väldigt många människor från Finland kommit hit och hejar fram oss på det här fantastisk­a sättet kan man inte göra något annat. Allt vi hade gav vi. Någonting annat duger inte, säger Huff smått lyriskt.

 ??  ??
 ??  ?? FINLANDS HJäLTE. Shawn Huff agerade med stor pondus mot de stora ukrainarna. LEHTIKUVA/HEIKKI
SAUKKOMAA
FINLANDS HJäLTE. Shawn Huff agerade med stor pondus mot de stora ukrainarna. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? Niclas Lönnqvist ?? i Bilbao
Niclas Lönnqvist i Bilbao

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland