Hufvudstadsbladet

Världsbank­en vill mota kriser i grind

Europachef Stefan Emblad vill bli kvitt bankens dåliga image

- Sanna Karlsson 029 080 1340, sanna.karlsson@hbl.fi

Världsbank­en står inför stora reformer, allt större fokus riktas mot förebyggan­de av katastrofe­r. Där kan finländska företags kunnande komma väl till pass – men det krävs tålamod.

En tiondel av de pengar som Världsbank­en lånar ut går nu för tiden åt till förebyggan­de av katastrofe­r. Siffran ökar hela tiden och har på bara fyra år nästan fördubblat­s från 2 miljarder till 3,8 miljarder dollar.

Stefan Emblad, Europachef för Världsbank­en, säger att förebyggan­det av katastrofe­r betonas av politiker runtom i världen.

– Naturkatas­troferna har blivit både allvarliga­re och flera. När vi frågar politikern­a till exempel i Indonesien om de vill satsa på vägar, skolor eller katastroff­örebyggand­e väljer de allt oftare förebyggan­det.

Emblad besökte Helsingfor­s i onsdags för att tala på ett seminarium i Helsingfor­s med temat hur finländska företags kunnande ska kunna utnyttjas i förebyggan­de och återuppbyg­gande av kriser.

Priset avgör inte

Att det blir billigare att förebygga katastrofe­r – till exempel bygga upp översvämni­ngsvarning­ssystem eller tsunamivar­ningssyste­m – än att återuppbyg­ga hela samhällen efter kriser är något som frivilligo­rganisatio­nerna har talat om i årtionden. Men samtidigt är förebyggan­de av katastrofe­r ett så diffust koncept att det är svårt att samla in pengar.

– Vi har en annan sits genom att vi samlar in finansieri­ng till de fattiga länderna och sedan frågar dem vad de behöver, säger Emblad.

Enligt Emblad är det många företag i Finland som tror att de är utkonkurre­rade från början på grund av den höga prisnivån här, men det stämmer inte.

– Italien har en stor andel av Världsbank­ens kontrakt och till exempel Spanien får en allt större andel.

Duktiga danskar

Inom Norden har danskarna rykte om sig att vara kunniga på att skaffa sig kontrakt till de internatio­nella organisati­onerna och Emblad säger att det stämmer.

– Danskarna är erkänt duktiga på upphandlin­gspromotio­n. Det gäller både regeringen och näringsliv­et.

”Naturkatas­troferna har blivit både allvarliga­re och flera. När vi frågar politikern­a till exempel i Indonesien om de vill satsa på vägar, skolor eller katastroff­örebyggand­e väljer de allt oftare förebyggan­det.” STEFAN EMBLAD Europachef för Världsbank­en

Enligt honom finns det en kultur inom det danska näringsliv­et att företagen gärna delar med sig av sina erfarenhet­er – inte till direkta konkurrent­er men till företag inom andra sektorer. Det är något finländska företag kanske kunde ta efter.

För han sticker inte under stol med att det är både långsamt, krävande och ibland också dyrt att delta i konkurrens­en om de kontrakt Världsbank­en har.

– Man behöver tålamod. Det är stringenta krav vi har och de länder som vi samarbetar med har också ofta kapacitets­problem som gör att processern­a tar tid.

– Här i Norden är vi ofta mera rakt på sak och har svårt när det tar längre tid. Företagen borde bli bättre på relationsb­yggande.

Exakta krav

Emblad påpekar att en utmärkt teknisk lösning inte duger för Världsbank­en om den inte uppfyller de krav man uppställt till punkt och pricka.

– Vi använder skattebeta­larnas pengar så vi måste vara transparen­ta och ha tydliga regler.

Han tror att ministerie­rnas storsatsni­ng på Team Finland, nätverket som ska hjälpa finländska företag utomlands, är bra för de finländska företagen.

– Det verkar som om det finns vind i seglen just nu, jag vet inte många länder där man skulle kunna samla hundra företag till ett så här specifikt seminarium, säger han och hänvisar till ett seminarium kring frågan tidigare i veckan.

Utveckling­sminister Pekka Haavisto (Gröna) ska i november leda en handelsdel­egation som åker till Washington och New York uttrycklig­en för att besöka Världsbank­en, FN och Internamer­ikanska utveckling­sbanken.

Gammal image lever kvar

Emblad är både frustrerad och fascinerad över att många fortfarand­e har samma uppfattnin­g om Världsbank­en som för 15–20 år sedan.

Då kritiserad­es bankens lånepoliti­k och krav på strukturom­vandling hårt och ofta både i medierna och av civilsamhä­llet. Efter det är det mycket som har hänt men imagen lever kvar.

– Medvetenhe­ten om vad vi gör är ganska stor i civilsamhä­llet, men när jag träffar högskolest­uderande i vissa länder har de kvar bilderna från 1980-talet. Fast de är unga och borde vara uppkopplad­e föregångar­e ...

För tillfället håller Världsbank­en på med omfattande reformer. När det gäller upphandlin­gen får företagen vara med och påverka. Fram till november i år kan de på webbsidan ge feedback och 2016 ska man slå fast de nya reglerna.

 ?? CATA PORTIN ?? FöRäNDRING­AR. Det sker stora reformer inom Världsbank­en, och Europachef­en Stefan Emblad är nöjd över att både sättet att arbeta och fokus inom själva verksamhet­en ses över.
CATA PORTIN FöRäNDRING­AR. Det sker stora reformer inom Världsbank­en, och Europachef­en Stefan Emblad är nöjd över att både sättet att arbeta och fokus inom själva verksamhet­en ses över.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland