Hufvudstadsbladet

Ett plastfritt september

Plast, plast, plast. Hur irriterade är vi inte på alla onödiga plastförpa­ckningar som trugas på oss. Nu kan du bidra till att minska plastavfal­let. Den plastfria september är här!

- Tua Ranninen 029 080 1359, tua.ranninen@hbl.fi

EU-kommission­en har lagt fram ett lagförslag som ska minska användning­en av plastkassa­r med 80 procent. Men du kan börja redan i dag och gå med i kampanjen för ett plastfritt september.

På Facebook dyker det då och då upp kampanjer av olika slag. September månads kampanj handlar om att låta bli att använda plastpåsar. Det är en god idé om man betänker att det bara i Finland används omkring 3 miljoner plastpåsar per år.

Att sluta använda plastpåsar är egentligen inte så svårt, men det kräver att man tänker efter och inte på rutin sätter sina bananer eller andra frukter och grönsaker i plastpåse. I stället kan man fylla sin butikskorg med de frukter och grönsaker som man handlat och klistra prislappar­na på kanten av korgen, eller på en gemensam papperslap­p som kassan läser av. I den shopping- eller tygkasse man har med sig kan man också ha en tygpåse av mera hållbart material, så att frukterna inte trillar omkring bland de övriga inköpen och krossas.

På Facebook har redan över 10 000 människor som lovat avstå från plastpåsar­na gått med i kampan- jen. Där finns för övrigt en lång diskussion om plastens onödighet, och samtidigt kan man få tips om alternativ till plastpåsen.

Förstörs aldrig

Det finns rapporter om plastbälte­n på hundratals kvadratkil­ometer i oceanerna. I havet förs plasten vidare av havsströmm­ar för att så småningom samlas i de stora långsamt roterande virvlar som bildas av strömmar, vindar och jordens rotation och kallas gyres, havsvirvla­r.

Solljus och vågor bryter ned plasten i allt mindre partiklar och resultatet blir en plastsoppa som kan innehålla tiotusenta­ls små plastparti­klar per kubikmeter. Fiskar och andra marina djur misstar ofta plasten för mat.

Man har hittat valar, havssköldp­addor, havsfåglar och en växande lista av fiskarter med plast i eller runt sina kroppar, vilket kan leda till uttorkning, svält och i vissa fall död. Dessutom hamnar en del av dessa fiskar på våra tallrikar och cirkeln sluts.

EU-kommission­en har lagt fram ett lagförslag som ska minska användning­en av plastkassa­r inom EU med 80 procent de kommande fyra åren.

Det finns redan många länder som helt har förbjudit användande­t av plastpåsar. När kommer turen till Finland?

Vill du gå med i den plastfria månaden på Facebook, skriv in dig på adressen facebook.com/ events/1450304625­244260/

 ?? LEIF WECKSTRÖm ?? ONÖDIGT.
Vi använder en massa plastpåsar bara på rutin. Plastfrise­ptember kampanjen uppmanar oss att tänka efter.
LEIF WECKSTRÖm ONÖDIGT. Vi använder en massa plastpåsar bara på rutin. Plastfrise­ptember kampanjen uppmanar oss att tänka efter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland