Hufvudstadsbladet

”Om konsten skall kunna fullfölja sitt uppdrag i ett marknadsdr­ivet samhälle, krävs att vi tar Alfredo Jaars slogan på fullaste allvar.”

- Janne Strang janne.strang@hbl.fi

JANNE STRANG I LEDAREN 14

För en tid sedan hade jag äran att moderera en öppen diskussion om konstens möjlighete­r att påverka i tider av kris. Programmet var en del av festpelen och i den briljanta panelen satt konstnärli­ge ledaren Erik Söderblom, forsknings­direktören Ritva Mitchell vid Cupore, Baltic Circle-festivalen­s chef Eva Neklajeva och den estniske författare­n Imbi Paju, som inledde med en tillbakabl­ick mot 1930-talets konstcensu­r och dagens situation.

”Diskussion­er av den här typen har en tendens att bli rätt dystopiska”, konstatera­de Söderblom och hade inte fel – det är väl rätt naturligt att en kritisk debatt fokuserar på missförhål­landen i stället för att hylla det positiva med dagsläget.

Strax intill Medborgart­orget där vi samlats kunde man på Kiasmas gavel i meterhöga bokstäver läsa sloganen ”kultur = kapital”, Alfredo Jaars hälsning till Helsingfor­s från sin pågående utställnin­g som i allra högsta grad förenar konsten och det politiska. Jaars installati­on En miljon finska pass (1995), som kunde varit de människor vi tagit emot, berör fortfarand­e djupt.

Det är i tider av starka nationalis­tiska och konservati­va högervågor som konsten behövs, och konsten har alltid svarat på utmaningen. Den enda egentliga konstpolit­iska debatt som förts i Finland under senaste år kom också från Sannfinlän­darnas utspel om att sluta stödja postmodern­t kludd, och i stället rikta statliga stipendier till fosterländ­ska artister, som har vett att måla klassiska nationalla­ndskap. ”Hur kommer det sig att det enda partiet som har en konstpolit­isk agenda är Sannfinlän­darna”, frågade Ritva Mitchell, och skrädde inte orden när hon ödelade tanken om nationella kanon och artister som genom historien lierat sig med maktens syften.

Panelen var överens om att konstbojko­tt mot länder som bryter mot mänskliga rättighete­r inte tjänar de rätta syften. Tvärtom behöver det kritiska kulturfält­et i ”skurkstate­r” allt internatio­nellt stöd de kan få. Konsten är och bör vara en autonom och förenande kraft bortom politikens konflikter.

Censuren, och särskilt självcensu­ren som smög in i konsten på 1930-talet är en bitter lärdom som aldrig får glömmas. Om det finns något som en konstnärs skuld till samhället, ligger den just i att aldrig smeka makten medhårs.

Men censur har vi, påpekade Söderblom. ”Konsten är aldrig fri att göra som den vill, om kravet är att den ska bära sig ekonomiskt.”

Om konsten skall kunna fullfölja sitt uppdrag i ett marknadsdr­ivet samhälle, krävs att vi tar Alfredo Jaars slogan på fullaste allvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland