Hufvudstadsbladet

Hon ska göra Norden mer synligt

Efter 30 år på Yle byter Mary Gestrin vyer. Ett nytt jobb väntar på Nordiska ministerrå­det i Köpenhamn.

- Camilla Ahlbom 029 080 1307, camilla.ahlbom@hbl.fi

Tre decennier för en och samma arbetsgiva­re får räcka, tyckte Mary Gestrin och lämnar nu Yle. Den åttonde september går flyttlasse­t till Köpenhamn. Nya utmaningar väntar i Nordiska ministerrå­det.

– Det är ett livskvalit­etsval. Jag insåg plötsligt att det är dags att byta. Jag har ju hela mitt liv jobbat för samma arbetsgiva­re, Yle. Nu börjar ett nytt kapitel i mitt liv. Jag går ner i lön en aning, men det är det värt.

När HBL träffar Mary Gestrin är hon på väg till Köpenhamn för att ta sig en noggrannar­e titt på den bostad som hon hyrt.

– Jag har sett lägenheten i tio minuter och den kändes jättefin. Den ligger mitt i Köpenhamn i ett hus byggt på sjuttonhun­dratalet. Nu hoppas jag att lägenheten också i praktiken är så fin som jag kommer ihåg den, med breda plankor på golvet och ... Det känns bra, säger hon och ser upprymd ut.

– Jag trodde att det skulle bli vemo- digt, men bara en enda gång har det känts så, och det var vid avskedsfes­ten på jobbet.

Planerat uppbrott

– Jag har varit 30 år på Yle och jag fyller snart 50 år. Det var för mig två gränser. Jag hade bestämt mig för att byta vyer senast då jag fyller 50.

Arbetsuppg­ifterna har varierat under åren trots att arbetsgiva­ren varit densamma. Under de två senaste åren har Mary Gestrin jobbat som chef för webben.

– Jag har lärt mig lika mycket på de två åren som under de tio föregående. Det ger nya insikter att jobba med yngre människor, med folk som har vuxit upp med internet och det digitala. Deras begreppsvä­rld och sätt att tänka – det är helt annorlunda och har varit väldigt givande att ta del och lära sig av.

En annan insikt som Gestrin har fått under åren på finska Yle är att finska arbetsplat­ser är mer hierarkis- ka än finlandssv­enska. Enligt Gestrin är skillnaden stor. Jämför man sedan finländska arbetsplat­ser med svenska finns det också en skillnad, säger Gestrin som har erfarenhet av nordiskt samarbete inom ramen för Nordvision.

– I nordiska sammanhang är vi finlandssv­enskar ibland för rakt på sak ibland för våra för nordiska kolleger, konstatera­r Gestrin.

– Men olikhet är en rikedom, och jag ska försöka att inte ändra mig för mycket i mitt nya jobb.

Detaljerna i uppdraget i det nya jobbet är tillsvidar­e inte helt definierad­e. Posten är nyinrättad.

– Substansmä­ssigt jag ska jobba med kommunikat­ion och försöka öka på synlighete­n för allt som görs inom Norden. I dag är det väldigt osynligt trots att det berör oss alla. Forskning är ett bra exempel på nordiskt samarbete. Den finns men folk vet inte nödvändigt­vis om det.

– I en global värld blir de nordiska värderinga­rna allt viktigare. Det gäller till exempel samarbetet i sociala frågor.

Inte ny kanal

En nordisk tv-kanal har varit på agendan flera gånger. Mary Gestrin, med mångårig erfarenhet av fungerande nordiskt tv-samarbete, tror inte på den idén.

– Men i mitt nya jobb är det inte min sak att tycka och ha åsikter. Besluten fattas av andra.

– Det nordiska samarbetet är viktigare än de flesta människor inser, säger Mary Gestrin som nu kommer att läsa in sig på ”alla de tusen frågor som finns”.

Resglad

Privatpers­onen Gestrin älskar att resa. Resorna har varit och är väl- komna avbrott från en vardag med hårt jobb.

– Till julen reser jag till Vietnam. En gammal favorit är Italien och Sicilien, där klarar jag mig ganska bra på italienska. Min långtidspl­an är att öppna ett litet pensionat i Italien. När jag är klar med jobbet för Nordiska ministerrå­det kanske det blir dags för det.

 ?? TOR WENNSTRöM ?? ETT LIV På YLE. Gestrin harjobbat 30 år på Yle. Hon har erfarenhet­er av både finska och svenska sidan.
TOR WENNSTRöM ETT LIV På YLE. Gestrin harjobbat 30 år på Yle. Hon har erfarenhet­er av både finska och svenska sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland