Hufvudstadsbladet

Synen på Ryssland delar nya EU-topparna

Ålder, partifärg och relationen till Ryssland skiljer EU:s nya topppoliti­ker åt. Den nya utrikesche­fen, 41-åriga Federica Mogherini, fick direkt kritik för att vara för oerfaren.

- Annakaisa Suni 044 7835766, annakaisa.suni@hbl.fi,

Efter en sommar av spekulatio­ner och spel bakom kulisserna valdes Italiens utrikesmin­ister Federica Mogherini i lördags till EU:s nya utrikesche­f.

Polens premiärmin­ister Donald Tusk blir Europeiska rådets ordförande, vilket betyder att han ska leda de europeiska statschefe­rnas möten.

Hon är socialdemo­krat och han konservati­v. Hon tillhör Erasmusgen­erationen och talar flera europeiska språk, medan han har ett väldigt nära förhålland­e till Tyskland och förbundska­nsler Angela Merkel.

Donald Tusk är inte EU:s hårdaste kritiker av Ryssland, men har efter att Ryssland annekterat Krim efterlyst fler Nato-trupper i Polen och sagt att EU borde minska sitt beroende av rysk energi. Han har efterlyst sanktioner mot Ryssland, medan Mogherini haft en mer avvaktande linje till sanktioner­na och mer betonat behovet av dialog.

Den närmaste tiden visar hur viktig roll den nya utrikesche­fen får i förhålland­e till EU-ländernas statschefe­r när det gäller Ryssland och Ukraina.

– Jag vet att utmaningar­na i dessa kristider är enorma, sade hon på lördagens presskonfe­rens.

Tusk leder miljöförha­ndlingar

Mogherini, som varit Italiens utrikesmin­ister i ett halvår, fick på presskonfe­rensen bemöta anklagelse­r om att inte vara tillräckli­gt erfaren. Hon betonade att hon är ut- rikesminis­ter i ett G7-land och påpekade att Italiens premiärmin­ister är yngre än hon.

– Det finns en ny generation europeiska ledare, och jag tycker att det är bra att de finns represente­rade i de europeiska institutio­nerna.

Donald Tusk sade på presskonfe­rensen att Polens framtid är i eurozonen. Han sade också att det är möjligt att kombinera budgetdisc­iplin och ekonomisk tillväxt.

En av Tusks första uppgifter blir att försöka ena EU-länderna kring gemensamma miljömål. Polen har hittills varit ett av de minst ambitiösa medlemslän­derna när det gäller miljöfrågo­r.

 ?? JULIEN WARNAND ??
JULIEN WARNAND
 ?? JULIEN WARNAND ??
JULIEN WARNAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland