Hufvudstadsbladet

”Nio dygn i operations­kö är för länge”

Med intensiv värk och en allt mera blåsvullen och bruten arm satt Brita Levin hemma nio dygn i väntan på operation vid Tölö sjukhus. Det är för länge, säger chefsläkar­en.

- Petra Miettinen 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi

– När man har brutit armen tänker man bara på att få komma till sjukhus och få vård. Jag skickades hem med svår smärta och starka mediciner för att vänta på operation, säger Brita Levin.

Det här hände i januari i fjol. Levin berättar i en insändare i HBL att hon blev blåsvart över hela högra kroppshalv­an, från axeln till höften och att det tog ett drygt år innan blånaden helt försvunnit. Nu misstänker Levin att hon måste vänta så länge på operation för att hon är pensionär.

Chefsläkar­e Eero Hirvensalo vid Tölö sjukhus förnekar att patientens ålder skulle spela någon roll när operations­tiderna fördelas. Han tar ändå inte ställning till just Levins fall, utan berättar om sjukhusets principer på ett allmänt plan.

– Oftast behandlar vi äldre patienter mera flexibelt och tar snabbare in dem på avdelninge­n om de har svårt att klara av väntetiden hemma. Det stämmer nog inte att vi låter patienter vänta längre på operation ju äldre de är.

Det som är avgörande vid Tölö sjukhus är hur allvarligt skadad patienten är, när hen kommit in, hur stor smärtan är och hur en väntetid påverkar prognosen att tillfriskn­a.

– Naturligtv­is opererar vi först de patienter som svävar i livsfara. Därefter tittar vi på hur komplicera­de brott patientern­a har. Ett höftbensbr­ott måste opereras inom ett dygn, annars blir återhämtni­ngen besvärlig för patienten, medan det inte är lika bråttom med brott på övre kroppen. Sådana kan opereras efter flera dagar.

Att en patient tvingats vänta i nio dagar på operation tycker Eero Hirvensalo är för länge.

– Vi strävar efter att operera alla patienter inom en vecka. När vi har rusning och många patienter som står i kö måste vi prioritera och fördela jobben på ett förnuftigt sätt, men ålder är nog inte ett av kriteriern­a då.

Hirvensalo påminner att Tölö sjukhus är ett undervisni­ngssjukhus, så ibland kan tidtabelle­r förskjutas för att en del läkare är nybörjare och inte så snabba i vändningar­na som äldre kirurger. Tölö sjukhus håller inte aktivt kontakt med tidigare patienter efter en utförd operation, det räcker akutsjukhu­sets resurser in- te till. Däremot försäkrar Hirvensalo att alla patienter får med en plan om fortsatt vård.

– Varje patient lämnar sjukhuset med en uppföljand­e vårdplan, där det framgår om efterkontr­ollen sköts på sjukhusets poliklinik eller på den egna hälsovårds­centralen, säger han.

– Jag har bara varit på en efterkontr­oll och det räcker inte. Jag väntar ännu på att Tölö ska följa upp mitt armbrott, säger Brita Levin, vars arm i dag, ett och ett halvt år efter operatione­n, inte känns som förr.

Hon lider också av artros och har valt att låta operera sina slitna höftleder vid ett privat sjukhus.

– Jag litar inte längre på den kommunala vården. Där vet man inte hur länge man tvingas vänta.

 ?? TOR WENNSTRöM ?? BESVIKEN. När Brita Levin bröt armen i januari i fjol måste hon vänta nio dygn på operation. Det var en plågsam väntan hemma med en svullen och allt blåare arm. I framtiden väljer hon privata sjukhus om hon behöver operation, för hon litar inte längre...
TOR WENNSTRöM BESVIKEN. När Brita Levin bröt armen i januari i fjol måste hon vänta nio dygn på operation. Det var en plågsam väntan hemma med en svullen och allt blåare arm. I framtiden väljer hon privata sjukhus om hon behöver operation, för hon litar inte längre...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland