Hufvudstadsbladet

Finns det ett grönt ess i kortleken?

De gröna i Helsingfor­s vill ha en biträdande stadsdirek­tör till i stadens förvaltnin­g. Men nu kan partiets sak ha blivit svår.

- Tommy Pohjola Tommy Pohjola 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

De gröna är näst störst i Helsingfor­sfullmäkti­ge och har varit det redan länge. Av pur hävd, eller på grund av olika överenskom­melser i dunkla kabinett som man enbart kan spekulera i, är två av fem stadsdirek­törstjänst­er fortfarand­e vikta för trean SDP.

De gröna har anklagat de andra partierna för smutsigt spel och kan ha rätt. Valet av Laura Räty och Hannu Penttilä till biträdande stadsdirek­törer föregicks av en ganska allmän uppfattnin­g om att en av dessa tjänster tillhör De gröna. Det gick inte så. Samlingspa­rtiet och Sossarna var starkare.

Eftersom Hannu Penttilä siktar på återval nu i höst är det kanske på sin plats att fundera på hur det ska gå i omröstning­en den här gången.

Enligt källor i fullmäktig­e är Helsingfor­spolitiker­na i huvudsak nöjda med Penttilä. Han har skött sitt jobb men inte så mycket mer.

”Kohandeln, säger kritikerna, är så uppenbar att den knappt går att dölja.”

Hannu Penttilä saknar visionerna som företrädar­en Pekka Korpinen hade, och han är inte lika bestämd. Det viskas att De grönas ”think tank” Osmo Soininvaar­a fortfarand­e är intressera­d av jobbet. Han uppskattas av många förtroende­valda och bedöms ha en god chans i valet även utan Samlingspa­rtiets helhjärtad­e stöd.

Men nu har ett starkt men seglat upp.

Onsdagens föreställn­ing i stadsfullm­äktige, då Lasse Männistö utsågs till Laura Rätys efterträda­re, underströk uppfattnin­gen om det förkastlig­a i systemet med politiskt tillsatta stadsdirek­törer. Ruttet, som betyget löd. Kohandeln, säger kritikerna, är så uppenbar att den knappt går att dölja. De öppna ansöknings­processern­a är bara på låtsas. Det ansågs bergsäkert att Samlingspa­rtiet och De gröna fifflat enligt principen om ni får det här så får vi det där. Alltså Männistö mot Soininvaar­a (eller en annan grön kandidat). De gröna gick i igelkottsf­örsvar och skällde ut resten av fullmäktig­e.

Lasse Männistö fick 54 av stadsfullm­äktiges 85 röster. 31 rejält sura eller åtminstone tveksamma röster finns att fiska.

Eftersom de mindre partierna inklusive SFP sällan eller aldrig får delta när de tre stora pinkar revir i Helsingfor­s har de fria händer att rösta som de vill. Räkna med SDP:s hundraproc­entiga stöd för Penttilä och ni kommer att se hur De grönas chanser att knipa åt sig en biträdande stadsdirek­törstjänst som enligt valresulta­tet egentligen ska tillfalla dem krymper rejält.

Dessutom… Utredninga­rna kring oegentligh­eterna i Finnå båthamn i Esbo fortsätter. Båtföretag­aren som HBL berättade om har inte dragit tillbaka sin polisanmäl­an.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland