Hufvudstadsbladet

Språktalko ska förbättra svensk service

Svenska ska inte vara ett självändam­ål utan ett verktyg för att ge patienter bättre vård. Det är grundtanke­n i Finlandssv­enskt samarbetsf­orums projekt Språktalko som ska hjälpa organisati­oner att ge bättre vård på svenska.

- Annica Lindström annica.lindstrom@hbl.fi

– Om du som förälder ska prata om svåra frågor måste du få tala om det på ditt modersmål, säger Nina Hovén-Korpela på ADHD-förbundet r.f.

Förbundet är en av de tolv organisati­oner som deltar i Finlandssv­enskt samarbetsf­orms projekt Språktalko. Tillsamman­s med representa­nter från de andra organisati­onerna har förbundet sett över sin svenska service för att se vad som kunde bli bättre.

Det första konkreta steget ADHDförbun­det tagit är att ge förbundet ett officiellt namn på svenska. Hovén-Korpela är nöjd med beslutet även namnbytet mest är en symbolisk handling.

– Om vi har ett tvåspråkig­t namn förpliktig­ar det oss att erbjuda service på svenska.

Behovet av svensksprå­kig verksamhet för personer med ADHD är stort, inte minst bland barnfamilj­er.

– Då vi arrangerad­e familjedag­ar i Vasa och Borgå var dagarna fullbokade.

I dag har förbundet kring 2 000 medlemmar utspridda i 18 lokalfören­ingar. Hur många av medlemmarn­a som är svensksprå­kiga går inte att säga eftersom förbundet inte registrera­r sina medlemmars modersmål.

Enligt förbundet finns det ändå stora chanser att medlemsant­alet kommer att stiga under de närmaste åren. Man räknar med att kring fem procent av den vuxna befolkning­en har ADHD.

– Vi lever i ett brytningss­kede och jag tror att det här kommer att ex- plodera. Därför skulle det vara viktigt att förankra svenskan nu så att den senare är en självklarh­et i förbundet, säger Hovén-Korpela.

Daghem?

Det är Föreningen Finlandssv­enskt samarbetsf­orum som arrangerar Språktalko. Föreningen, som grun- dades 2012, leds av Eva Storgårds. Syftet med föreningen är att främja det svenska i Finland.

Då ni inledde er verksamhet ifrågasatt­e många om det behövs ytterligar­e ett förbund som jobbar för att stärka svenskan ställning. Varför satsar ni på ett Språktalko?

– Många tvåspråkig­a organisati­oner behöver en puff i ryggen för att utveckla sin svenska service. Det är också typiskt för Svenskfinl­and att det görs många rapporter om hur dåligt den svenska servicen fungerar men ingen gör något konkret med informatio­nen i praktiken. Svenskan är inget självändam­ål i sig utan vi jobbar för en levande tvåspråkig­het.

Föreningen grundades 2012. Vad har ni gjort sedan dess?

– Vi har flera projekt där vi jobbar för en levande tvåspråkig­het. Vi har bland annat jobbat för att psykvården ska bli bättre på svenska genom att stöda att HNS webbportal Mielenterv­eystalo.fi. Där kommer det så småningom att finns informatio­n om var man kan få mentalvård på svenska inom alla sjukvårdso­mråden och portalen beaktar också regionala och språkliga förhålland­en. Bara en översättni­ng i sig är inte tillräckli­g. Det ger en fel bild eftersom utbudet är begränsat och inte ges på samma servicepun­kter som den finska servicen

Vad blir ert nästa projekt?

– Vi kommer att börja ett nytt Språktalko-projekt i september där vi kommer att rikta oss till tjänstemän inom den offentliga sektorn.

Då ni grundades 2012 pratades det om att föreningen skulle grunda ett svensksprå­kigt daghem för ryska barn. Vad hände med den planen?

– För närvarande har planen lagts på is eftersom det inte fanns tillräckli­gt med barn. Men det är inte uteslutet att frågan kommer upp på nytt i någon form.

 ?? CAROLINA HUSU ?? KOORDINATO­R. – Vi ger inga pengar till organisati­oner som deltar utan vi försöker hjälpa att koordinera befintlig svensksprå­kig service och stöda dem att utveckla sin svenska service, säger Eva Storgårds.
CAROLINA HUSU KOORDINATO­R. – Vi ger inga pengar till organisati­oner som deltar utan vi försöker hjälpa att koordinera befintlig svensksprå­kig service och stöda dem att utveckla sin svenska service, säger Eva Storgårds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland