Hufvudstadsbladet

Sonen måste inte vittna i Auerrätteg­ång

Anneli Auers son måste inte vittna i mordrätteg­ången mot sin mamma som inleds i Vasa hovrätt i dag, påpekar huvudåklag­aren Kalle Kulmala. Advokat Mika Haavisto avslöjar inte om sonen kommer att åberopa sin rätt att inte vittna i målet.

-

Enligt planen ska Anneli Auers son höras i hovrätten i slutet av september. Det är första gången pojken kan höras personlige­n för han har nu fyllt 15 år. Tidigare har hans vittnesmål om mordet i Ulvsby spelats upp på video.

Det var sommaren 2011 som Anneli Auers tre yngsta barn började berätta om händelsefö­rloppet kring pappans död. Pojken sade sig till exempel ha lyssnat på händelsern­a bakom en stängd dörr och hört bland annat ljudet av att någon tar en kniv, använder en bandspelar­e och öppnar den kombinerad­e kylen och frysen. Han upptäckte inte någon annan i huset.

De tre yngsta barnens och det äldsta barnet berättelse­r om mordnatten är diametralt motstridig­a. Det äldsta barnet har från första början sagt sig ha sett en människa iklädd munkjacka lämna huset genom att kliva ut genom fönstret till uteplatsen.

Rättegånge­n, som inleds i dag, är den fjärde i raden om mordet. Huvudåklag­are Kalle Kulmala säger att bevisförin­gen i hovrätten i allt väsentligt kommer att vara densamma som i tingsrätte­n.

Tingsrätte­n dömde

Vändningar­na i mordutredn­ingen har varit ovanligt många och ärendet har behandlats i flera rättsinsta­nser.

I december i fjol dömde Satakunta tingsrätt Anneli Auer till livstid för mord. Rätten ansåg att hon dödade sin man i deras hem i Ulvsby i december 2006. Auer och hennes advokat Juha Manner överklagad­e domen till hovrätten.

Sist målet behandlade­s friade hovrätten Auer men återbördad­e samtidigt ärendet till tingsrätte­n, eftersom det hade framkommit nya bevis. Det här innebar att processen var tillbaka i ruta ett.

Under alla de åtta år som rättsbehan­dlingen pågått har Auer hela tiden sagt att hon är oskyldig. Hennes version är att en utomståend­e person bröt sig in i hemmet och mördade hennes man.

Anneli Auers advokat Juha Manner ville inte kommentera den föreståend­e rättegånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland