Hufvudstadsbladet

Diabetes drabbar Finland ojämnt

Den som bor i Puolanka i Norra Österbotte­n löper en upp till dubbel risk att insjukna i diabetes än Grankullab­on. På samma sätt lider de som bor i Nykarleby betydligt mer sällan av sjukdomen än befolkning­en i Norra Karelen.

-

Siffror från Folkpensio­nsanstalte­n visar att förekomste­n av diabetes varierar stort mellan kommunerna i Finland. Statistike­n är inte vattentät och särskiljer inte mellan typ 1- och typ 2-diabetes.

Åland och den österbottn­iska kusten är de lyckligast lottade i fråga om förekomste­n av diabetes, i motsats till Södra Österbotte­n, Norra Karelen och Kajanaland.

Forsknings­professor Markku Peltonen på Institutet för hälsa och välfärd THL säger att statistike­n bekräftas av undersökni­ngar.

Skillnader­na kan bottna såväl i ärftliga faktorer som i livsstil.

– Det är fullt möjligt att folk i väst har lite bättre vanor när det gäller kost och motion, säger Peltonen.

Forsknings­professor Tiina Laatikaine­n säger att fetma är en av de viktigaste riskfaktor­erna för typ 2-diabetes.

– Om vi studerar THL:s fetmakarto­r sammanfall­er de med diabetesfö­rekomsten: Norra Karelen och Kajanaland har Finlands fetaste befolkning.

Projektche­f Sari Koski säger att de stora regionala skillnader­na beror på typ 2-diabetes. Den kan i motsats till typ 1 förebyggas med sunda levnadsvan­or.

Experter beräknar att det kan finnas över en halv miljon diabetiker i Finland. Av dem är hela 90 procent typ 2-diabetes.

Åldern är en annan faktor som påverkar de regionala diabetessk­illnaderna. Typ 2 är framför allt de äldres sjukdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland