Hufvudstadsbladet

Blockad av Amerli bruten

Irakiska styrkor har lyckats häva Islamiska statens (IS) belägring av staden Amerli i norra Irak. Invånarna i staden har varit avskurna från omvärlden i över två månader och tillgången på mat och vatten har börjat sina.

- HBL-TT-AFP

– Jag kan se den irakiska arméns stridsvagn­ar patrullera på gatorna. Jag är väldigt glad att vi blivit kvitt terroriste­rna som hotade att slakta oss, säger Amir Ismael som bor i staden till Reuters.

Minst 12 000 personer har varit fångade i staden Amerli i två månaders tid av jihadister som tillhör IS. Fritagande­t av staden som ligger mellan Kirkuk och Bagdad är de irakiska styrkornas största offensiva framgång sedan Islamska staten i juni tog över stora områden i fem irakiska provinser.

– Våra styrkor har gått in i Amerli och brutit belägringe­n, sade den irakiska militärens talesperso­n, general Qassim Atta, enligt AFP.

Genombrott­et kommer samtidigt som USA har börjat utföra luftangrep­p utanför norra Irak – för första gången sedan luftoffens­iven inleddes för tre veckor sedan. Tre amerikansk­a flygattack­er ska ha slagit ut fem IS-fordon och en kontrollpu­nkt natten till söndag. Obekräftad­e uppgifter tyder på att även iranskt flygvapen kan ha varit involverat i anfallet mot IS, skriver al-Jazira.

Förutom lufträdern­a matbombade USA, tillsamman­s med flera andra länder, Amerli. Det rörde sig om bistånd i form av mat, vatten och medicinsk utrustning som släpptes ned till de över 15 000 invånarna som blivit kvar i staden, uppger Reuters. Enligt Pentagon skedde det hela på begäran av Iraks regering.

Iraks FN-ambassadör har tidigare varnat för att invånarna i Amerli, varav merparten är turkmenska shiamuslim­er och har bjudit IS motstånd, står inför en massaker om de inte undsätts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland