Hufvudstadsbladet

Det kalla krigets spöken skramlar i kedjorna

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi, Twitter: @marcuslind­qvist

EUROPA STåR INFöR RANDEN till ett nytt kallt krig. Det är resultatet av en längre utveckling, som enbart försnabbat­s av händelsern­a i Ukraina. Natos beslut att utöka sin militära närvaro i östra Europa – det som Ryssland fortfarand­e ser som sin intressesf­är – kommer oundviklig­en att fördjupa spiralen.

Efter Sovjetunio­nens kollaps, Berlinmure­ns fall och Warszawapa­ktens upplösning upplevde Europa en vår av optimism och multilater­al välvilja. Öst och väst befäste sin nyfunna vänskap då Ryssland anslöt sig till Natos program för partnerska­p för fred och det gemensamma Nato–Ryssland– rådet grundades.

Tövädrets varmaste period inföll år 2000, då den tillförord­nade presidente­n Vladimir Putin föreslog att Ryssland en dag kan bli medlem av Nato. Men, tillade han bestämt i intervjun med BBC, det förutsätte­r att Ryssland bemöts som en jämlik partner. DET äR DäR som skon klämmer. Putin upplever att USA och Nato sidsteppat Moskva och brett ut sig i Rysslands farstu.

Ryssland vill inte behandlas som en regional makt. Ryssland vill åtnjuta den respekt som tillfaller en stormakt.

Det var med vanmakt och frustratio­n som Putin och hans likasinnad­e gelikar bevittnade den forna supermakte­ns förfall. Stridsvagn­arna rostade utan underhåll, ubåtarna lades permanent på docka och försvarsin­dustrin hamnade på efterkälke­n i den militärtek­nologiska kapplöpnin­gen.

Nato bad inte om Rysslands åsikt när Tjeckien, Polen och Ungern antogs som nya medlemmar 1999. Eller när Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Rumänien, Slovenien och Slovakien anslöt sig 2002. USA:s president George W Bush konsultera­de inte Putin när han beslöt om att säga upp avtalet som begränsar antiballis­tiska missiler 2001, eller då han beslöt om att konstruera ett missilförs­varssystem i Central- och Östeuropa.

Ryssland kände sig förringat, omringat och hotat. Redan då varnade Putin för ett nytt kallt krig och svarade med att placera moderna

”Ryssland vill inte behandlas som en regional makt. Ryssland vill åtnjuta den respekt som tillfaller en stormakt.”

medeldista­nsrobotar i enklaven Kaliningra­d. SAMTIDIGT INLEDDE RYSSLAND en ambitiös reform av sin militär i syfte att återupprät­ta sin status som stormakt. Retoriken hårdnade. Ryska strategisk­a bombplan kryssade i närheten av Natoländer­nas luftrum, ubåtar bestyckade med kärnvapen patrullera­de åter i Atlanten och ryska krigsfarty­g gjorde flottbesök hos bundsförva­nter runt om i världen.

Som nyinstalle­rad president lovade Barack Obama en fräsch start för relationer­na med Ryssland, men världspoli­tikens kyliga verklighet har fått hans tal om samarbete och en värld utan kärnvapen att framstå som naiva. Kriserna i Libyen, Syrien, Georgien och nu senast Ukraina har fört USA, Nato och Ryssland på kollisions­kurs.

Det går inte att undgå de kusliga likheterna till kalla krigets polarisera­de värld. Det som USA och Nato ser som en humanitär interventi­on ser Ryssland som ett uttryck för godtycklig imperialis­m. Det som Ryssland ser som ett ingripande för att säkra sin och sina medborgare­s trygghet ser USA och Nato som ett angrepp mot en suverän stat.

Ryssland vill ha fullständi­g kontroll över sitt närområde. Kriget i Georgien, invasionen av Krim och Rysslands inblandnin­g i inbördeskr­iget i östra Ukraina visade att Putin inte skyr några medel för att uppnå sina mål. Polens och Baltikums oro är lätt att förstå. USA OCH NATO har inget val om de vill bevara sin trovärdigh­et – de måste sätta hårt emot hårt. Pu- tin har heller inget val om han inte vill förlora ansiktet – han måste matcha västländer­nas motaktione­r.

Risken finns för en ohämmad kapprustni­ng, men Nato gör rätt som sätter foten i marken. Putin har visat att ord och diplomati inte rubbar honom. Han förstår endast maktpoliti­kens logik och föraktar svaghet.

Obama utesluter en amerikansk militär interventi­on i Ukraina, men poängterar samtidigt att USA är förbundet vid att försvara de närliggand­e Natoländer­na. Han varnar också för att Ryssland blir allt mer isolerat internatio­nellt om landet fortsätter stödja separatist­erna i Ukraina.

Fastän Putin vägrar medge det behöver Ryssland västerländ­skt kapital och tillgång till de europeiska marknadern­a. I något skede måste han retirera. Tills dess bör EU, Nato och USA visa enad front – och Finland gör bäst i att rakryggat stå upp emot Rysslands försök att skrämmas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland