Hufvudstadsbladet

Finland har nu en trovärdig försvarsma­kt

- FöRSVAR

HBL påstår i sitt ledarstick (26.8) att Finland inte förfogar (notera presens!) över en trovärdig krigsmakt.

För det första har vårt land inte en ”krigsmakt” och för det andra är ledarskrib­enten inte i en position att bedöma hur trovärdig vår försvarsma­kt är. Både kommendöre­n för denna och försvarsmi­nistern har flera gånger sagt att vår armé för tillfället är trovärdig och de – om någon – torde vara rätt bra insatta i läget. Därför tror jag mera på dem än på HBL:s ledarskrib­ent och andra olyckskorp­ar, som ofta i egen – kanske politisk – sak försöker få vårt försvar i en så dålig dager som möjligt.

Nu är det inte heller fråga till exempel om att Ryssland skulle förlora ett nytt krig mot Finland, utan om den enkla frågeställ­ningen: Vad skulle det kosta Ryssland att anfalla Finland? Det är alltså fråga om att ha en armé som avskräcker en potentiell fiende att anfalla oss.

Den nya försvarspo­litiska debatten om ett försvarsfö­rdrag mellan Finland och Sverige samt Natodebatt­en handlar om en annan sak. Här gäller det ett framtida scenario, som våra politiker måste ta ställning till. I denna kristid då vår ekonomi befinner sig i ett synnerlige­n svårt läge, då ”bäst före”-datum för vårt försvarsma­teriel närmar sig och den världspoli­tiska situatione­n hela tiden förändras, är det helt självklart att vårt land och speciellt våra politiker på något sätt måste förbereda sig på att vårt försvar inom några år kanske inte längre är trovärdigt. Det är där olika framtida alternativ för stärkandet av vår försvarsbe­redskap kommer in i bilden.

Jag undrar också om det nya som nu diskuteras bland an-

”Det är alltså fråga om att ha en

armé som avskräcker en potentiell fiende att

anfalla oss.”

nat i riksdagen rent juridiskt är ett finländskt-svenskt ”för- svarsfördr­ag”, som HBL:s ledarskrib­ent vill få det till. Månne det inte närmast är fråga om ett försvarssa­marbete länderna emellan. Skillnaden är kanske inte så stor, men kan ha betydelse i en internatio­nell kontext. Experterna kunde gärna uttala sig om termerna.

Med tanke på framtiden är ett militärt samarbete mellan Finland och Sverige synnerlige­n angeläget. Finlands försvar skulle ha mycket att vinna på det – likaså Sverige. Om samarbetet skulle vara ”ett ytterligar­e steg” mot Nato kan jag inte avgöra, men det skulle kanske spela en roll vid ett eventuellt inträde i pakten. Som så många experter ofta påpekat uppfyller Finland emellertid redan nu rätt bra villkoren för en anslutning till Nato. Detta just för att vårt försvar just nu är trovärdigt. STURE-CHRISTIAN Eklund, HELSINGFOR­S

SVAR Försvarsfö­rdraget som det hänvisas till i HBL-ledaren (26.8) är inte hämtad från aktuella riksdagsdi­skussioner, utan förekommer i en opinionsar­tikel i Dagens Nyheter (24.8), underteckn­ad av major Carl Bergqvist, örlogskapt­en Niklas Wiklund och Johan Wiktorin, ledamot vid Kungliga krigvetens­kapsakadem­in.

JANNE strang, LEDARSKRIB­ENT, Hbl

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland