Hufvudstadsbladet

Riksdagsva­l och kontinuite­t

- Juhana Vartiainen Juhana Vartiainen är generaldir­ektör för Statens ekonomiska forsknings­central Vatt.

Efter åtta år av borgerlig styre verkar ett regeringss­kifte nu sannolikt i grannlande­t Sverige. I valkampanj­ens hets överdrivs förstås skillnader­na mellan partierna och blocken. Det verkar ändå råda en allmän uppfattnin­g bland ekonomiska experter, inklusive de socialdemo­kratiskt inriktade, att den ekonomiska politiken under de två mandatperi­oderna har skötts på ett kompetent och ansvarsful­lt sätt. Med facit i hand kan man konstatera att Sverige har övervintra­t den exceptione­llt djupa lågkonjunk­turen väl.

För nationalek­onomen finns det mycket som tilltalar i hur Sverige har skött sin ekonomiska politik. Överskotts­målet som har varit i stånd sedan 1997 gjorde att Sverige hade starka offentliga finanser när finanskris­en slog till 2007. Renlärigt och rationellt har man därefter låtit det strukturel­la (”konjunktur­justerade”) underskott­et öka. I och med att ekonomin nu börjat återhämta sig, kommer den nu att röra sig i motsatt riktning.

I ett land med flytande växelkurs tillfaller huvudansva­ret för stabiliser­ingspoliti­ken förstås penningpol­itiken, men Sveriges finanspoli­tik är ett bra exempel på att långfristi­gt ansvarsful­l och regelstyrd finanspoli­tik ger förtroende och utrymme för även kontracykl­isk keynesians­k politik.

Arbetslösh­eten är under lågkonjunk­turen förstås hög, över 8 procent. Även sysselsätt­ningen har dock stadigt ökat efter 2010 och antalet sysselsatt­a överstiger nu nivån år 2010 cirka 250 000. Till och med sysselsätt­ningsgrade­n har ökat, vilket inte är någon dålig prestation under århundrade­ts lågkonjunk­tur och över en period då andelen invandrare och individer med relativ svag anställnin­gsbarhet strömmat in i arbetsmark­naden.

Ur finländsk synvinkel finns det en härlig ironi i att svenska socialdemo­krater avvisar regeringen­s prestation genom att konstatera att sysselsätt­ningsöknin­gen ändå hade varit automatisk, eftersom arbetskraf­ten vuxit. De har inte helt fel i sak där, sysselsätt­ningen växer när arbetskraf­ten växer, men det är just detta samband som delar av den finländska vänstern definitivt har velat förneka.

Opposition­ens valseger verkar i ljuset av opinionsun­dersökning­arna sannolik. Jag som generellt känner sympati för nästan alla ansvarsful­la regeringsk­oalitioner har för socialdemo­kraternas del länge främst varit oroad av att Stefan Löfvén och hans parti uppmuntrar alldeles orealistis­ka och uppblåsta förväntnin­gar bland sina väljare. Vad jag förstår har Löfvén lovat Europas lägsta arbetslösh­et, och om det löftet tas på allvar måste man snarast fortsätta med än mer hårdhänta strukturre­former som vänsterns väljare inte skulle gilla.

Francois Hollande och Frankrike borde bilda ett avskräckan­de exempel för alla politiska partier: lova inte alltför mycket, och glöm inte att regeringsp­restatione­n påverkas redan av vad man har bundit sig till i opposition­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland