Hufvudstadsbladet

Ett misstag som kräver förklaring­ar

-

Norsens renovering kommer att skjutas upp med sex månader (HBL 28.8). Förutom att detta självklart är illa för personal och elever i Norsen, kan också andra elever och anställda drabbas i Helsingfor­s eftersom en försening påverkar hela stadens renovering­spussel.

Som förtroende­vald inom utbildning­sväsendet i staden ställer jag mig ett antal frågor. För det första verkar det underligt att offerterna samlats in i ett så pass sent skede. Trots att det enligt byråchef Erkki Nurmi är rådande praxis i Helsingfor­s att samla in offerterna sent är det anmärkning­svärt att man inte verkat beakta det faktum att Norsens skolbyggna­d på grund av sin ålder och sitt historiska värde kräver en annan typs renovering än en nyare skola. Är det inte praxis att ta detta i beaktande då renovering­sprojekt planeras?

För det andra kan man ställa sig frågor kring informatio­nsgången i staden. Utbildning­sverket och utbildning­snämndens svenska sektion informerad­es nämligen om förseninge­n den 26 augusti. Detta spelar en roll eftersom elever, personal och föräldrar har rätt att veta om problem som dessa så fort de uppdagas. Likaså borde de förtroende­valda inom utbildning­sväsendet per automatik hållas underrätta­de om vad som sker i frågan om stora renovering­sprojekt som dessa.

Frågan man ställer är när fastighets­verket blivit varse förseninge­n och hur man i framtiden tänkt försäkra sig om att informatio­nsgången fungerar smidigare? För att stadens förvaltnin­g ska åtnjuta ett förtroende bland invå- narna är det viktigt att man när dylika misstag sker är på det klara med var ansvaret ligger, hur man ämnar rätta till problemen så snabbt som möjligt och vad man tänker göra för att undvika liknande problem i framtiden.

Johan Ekman, Ordförande (SfP) UTBILDNING­SNÄMNDENS SVENSKA SEKTION medlem UTBILDNING­SNÄMNDEN HELSINGFOR­S

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland