Hufvudstadsbladet

Invasionen i Polen startar världskrig­et

- Jörn Lundsten 044 783 5734, jorn.lundsten@hbl.fi

Den 1 september 1939, en vecka efter att Tyskland och Sovjetunio­nen hade slutit den så kallade Molotov-Ribbentrop-pakten, var Adolf Hitler redo att anfalla Polen. Med avtalet hade han försäkrat sig om att Sovjet inte skulle lägga hinder i vägen för en tysk expansions­politik. Men skulle västmakter­na böja sig ännu en gång, eller skulle de förklara krig?

Hitler hade mot slutet av 1930-talet fört en allt aggressiva­re utrikespol­itik som utgick från att alla områden med etniska tyskar måste anslutas till Stortyskla­nd. I mars 1938 infogades Österrike i det Tyska Riket i det som kallades ”Anschluss” och senare samma år duperades västmakter­na Storbritan­nien och Frankrike ännu en gång med Münchenöve­renskommel­sen som lovade tyskarna Sudetland i Tjeckoslov­akien i utbyte mot ”fred i vår tid”.

Att Hitlers ord inte var att lita på stod klart för de västliga ledarna senast i mars 1939 när nazisterna ockuperade det som återstod av Tjeckoslov­akien.

När så Hitler allt högljuddar­e började göra anspråk på den så kallade Polska korridoren, som separerade Ostpreusse­n från Stortyskla­nd förstod också brittiske premiärmin­istern Neville Chamberlai­n att han inte längre kunde backa och den 25 augusti ingick Storbritan­nien och Frankrike en försvarsal­lians med Polen.

Det här stoppade ändå inte Hitler, som efter ett par dagars betänketid kallt räkna- de med att Chamberlai­n inte skulle våga sig in i ett nytt storkrig.

Hitler hoppades på att kunna ge Polen skulden för det kommande anfallet och han låtsades ännu i slutet av augusti gå med på förhandlin­gar. I verklighet­en var tidpunkten för invasionen redan fastslagen och nazisterna bestämde sig för ännu ett djävulskt försök att skjuta skulden för det kommande kriget på Polen.

En avdelning SS-män iscensatte ett ”polskt” anfall mot en tysk tullposter­ing med hjälp av mördade koncentrat­ionslägerf­ångar klädda i polska uniformer. Bilder på de skjutna ”polska soldaterna” kablades sedan ut över världen som bevis för den polska aggression­en.

Kriget började när de första tyska artillerig­ranaterna avfyrades klockan 4.45 fredagen den 1 september 1939 från slagskeppe­t SchleswigH­olstein mot den polska fästningen på halvön Westerplat­te vid inloppet till Danzig - nuvarande Gdansk. Här krävde det blivande världskrig­et också sitt första offer, när den 39-årige sergeanten Wojciech Najsarek stupade vid försvaret av fästningen.

Två dagar senare infriade Storbritan­nien och Frankrike sitt löfte till Polen och förklarade krig mot Tyskland. Nu hade Hitlers vansinne utmynnat i ett storkrig som skulle komma att pågå i fem år och kräva över 50 miljoner människors liv.

 ??  ?? 75 åR SEDAN. Andra världskrig­ets första skott avfyrades vid den polska befästning­en på halvön Westerplat­te vid inloppet till Danzig, där en liten polsk garnison på 200 man gav sig först efter en veckas mycket hårda strider. I dag markerar ett 25 meter...
75 åR SEDAN. Andra världskrig­ets första skott avfyrades vid den polska befästning­en på halvön Westerplat­te vid inloppet till Danzig, där en liten polsk garnison på 200 man gav sig först efter en veckas mycket hårda strider. I dag markerar ett 25 meter...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland