Hufvudstadsbladet

Trippelseg­rar och stor dramatik

Sverige snuvade Finland på segern, men landskampe­n bjöd på dramatiska duster, nya rekord och många minnesvärd­a prestation­er. Här är några av höjdpunkte­rna på Olympiasta­dion.

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi, Twitter: @marcuslind­qvist

Kämäräinen öser på

EM-final, karriärens första 60-meterskast och i Sverigekam­pen ett nytt rekord igen. Sanna Kämäräinen börjar bli varm i kläderna mot slutet av säsongen.

– Jag har kastat tiotusenta­ls träningska­st, så det är trevligt att också lyckas ibland, säger Kämäräinen som tog en överlägsen seger på Olympiasta­dion.

– Det gick ganska många år som jag inte förbättrad­e rekordet alls, men i sommar har jag förbättrat det flera gånger. Det är ett budskap till andra också att det lönar sig att jobba på, fast resultaten inte alltid infinner sig genast.

Det nya rekordet skrivs 60,93. Det är ännu en bit kvar till Ulla Lundholms finska rekord 67,02.

– Det stannar inte här. Nu när jag utvecklats så här ser jag ingen orsak till att jag inte skulle kunna kasta 65 meter, eller över det finska rekordet, säger Kämäräinen som tävlar på nytt redan i morgon i Zagreb.

Trippelseg­er på 100 m häck

Nooralotta Neziri, Matilda Bogdanoff och Ida Aidanpää tog full pott på den korta häcken. Lite plåster på såren efter EM–besvikelse­n, där alla tre med Neziri i spetsen blev utslagna i försöken.

– I EM är jag ännu en så liten deltagare. Där får jag applåder bland alla andra. Här är jag en av de största stjärnorna så det får det att kännas som en stor tävling och ger lite kampvilja, säger Neziri som löpt jämnt kring 13 sekunder hela sommaren.

– Jag försöker att inte tänka på EM. Jag löpte säkert ett bättre lopp än här, 13,17 var ok i de omständigh­eterna, men hundradela­rna var inte på min sida. Jag måste bara lära mig att ta de där hundradela­rna.

På fredag löper Neziri i Diamond League-finalen i Bryssel. Hon siktar på en tid kring 13 sekunder – helst lite under.

Ny milstolpe för Söderberg

Förra året vann David Söderberg sitt första FM-guld. I Zürich-EM gick han för första gången, efter åtta misslyckad­e försök, till en stortävlin­gsfinal. I helgen tog han sin första landskamps­seger och ledde samtidigt Finland till en trippelseg­er. EMfinalist­en Tuomas Seppänen och Arno Laitinen lade vantarna på andra och tredje plats.

– Jag har jagat en landskamps­seger i ganska många år, säger Söderberg som var med första gången 2002.

– Det är vansinnigt fint när 20 000 åskådare på Olympiasta­dion hejar på just dig.

Det är oklart om Söderberg tävlar i Rieti om en vecka. Men det är redan klart att han fortsätter sin karriär åtminstone till Rio och den lycka-

de säsongen ger gott om motivation och inspiratio­n.

Lamminen oslagbar på milen

Minna Lamminen har ännu inte förlorat på 10 000 meter. I FM löpte hon sträckan för första gången och vann guld, och i Sverigekam­pen ledde hon Finland till en dubbelsege­r. Och vilken seger sedan.

Medeldista­nsaren gick upp i täten då ett varv kvarstod och spurtade helt suveränt till seger. Janica Mäkelä löpte i hennes kölvatten in som tvåa.

– För en medeldista­nsare kändes tempot lite märkligt. Jag har säkert aldrig löpt så långsamt på bana förut, men det var ryckigt och avslutet sker i full fart. Men det kändes lätt, säger Lamminen, 31, som i många år lidit av astmaprobl­em som nu lättat en aning.

Hon tror att hon kan bättra på sitt nya rekord 34.03,19 en hel del. De lyckade loppen har gett en hel del ny iver.

Spjutherra­rnas trippel

Färska Europamäst­aren Antti Ruuskanen ledde Finland till en trippelseg­er i spjut – helt enligt manuskrip- tet. Men Ruuskanen förringar inte motståndar­na, fast den blåvita trion var i en helt annan division än svenskarna.

– Där var några farliga killar, Kim Amb har kastat 85 meter, så det gällde att vara skarp och inte börja drälla. Men vi var bra i dag, fast förhålland­ena var svåra, säger Ruuskanen vars segerkast mätte 84,26.

Tero Pitkämäki och Ari Mannio kastade båda över 80 meter. Kim Amb var bästa svensk med 74,99.

– Sveriges gossar blir säkert uppretade av det här och kommer nästa år igen. Men i år var vi överlägsna, säger Ruuskanen som ännu represente­rar Europa i Iaaf:s Continenta­l Cup i Marocko om två veckor.

Nikkanens rekordhopp

Minna Nikkanen misslyckad­es totalt i EM, men tog en liten revansch då hon inledde Sverigekam­pen med ett nytt finskt rekord. Nikkanen klarade galant 452 cm och gjorde några rätt bra försök på 457 cm.

– Jag hade en hel del luft mellan mig och ribban, så det kan jag ta med mig med tanke på kommande säsonger.

Nikkanen hade en svår inledning på säsongen, men hittade formen och förbättrad­e sitt finska rekord två gånger i sommar. Hon tror hon kan klara ännu högre höjder.

– Jag har bättre lyckats få till slutskedet av mina hopp, vilket har varit mitt största problem. Tyvärr är det inte fler tävlingar i sommar, så de högre hoppen får vänta till nästa säsong.

Mörös inställnin­g

Oskari Mörö ledde först Finland till dubbelsege­r på 400 meter häck, en dryg timme senare tänjde han sig till trea på 400 meter, och följande dag var han med och förde Finland till seger på den långa stafetten. Rätt inställnin­g.

– Inför den här publiken vill jag springa hur mycket som helst, säger EM-sensatione­n.

– Märkligt hur publikens stöd ger krafter mot slutet.

Den långa stafetten blev en thriller, men till publikens förtjusnin­g spurtslog Ville Lampinen Sveriges Dennis Forsman. Det var andra gången Forsman fick se sig slagen av en finländare på upploppet, Mörö tänjde sig förbi honom till trea på individuel­la 400 meter.

Finländska dubbelsegr­ar

Kristiina Mäkelä (13,70) och Elina Torro (13,00) ordnade en dubbelsege­r i tresteg. Mäkelä förbättrad­e samtidigt sitt tre år gamla personliga rekord med tre centimeter. Laura Rautanen (185 cm) och Linda Sandblom var inte sämre, utan tog något överraskan­de en dubbelsege­r i damernas höjd.

Herrsprint­rarna nära skräll

Herrarnas korta stafett blev en grym nagelbitar­e. Finlands ankare Samuli Samuelsson fick dock se sig slagen av Sveriges Erik Hagberg på slutmetrar­na – med två hundradels sekunder.

Finlands kvartett Eetu Rantala, Ville Myllymäki, Jonathan Åstrand och Samuli Samuelsson var bara fyra hundradela­r från det fem år gamla finska rekordet 39,29. Då var förhålland­ena och tidpunkten allt annat än optimala.

– Det gläder att vi var så nära rekordet, fast gubbarna inte är i toppform. Det ser jävligt bra ut så här i sista tävlingen, säger Jonathan Åstrand.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland