Hufvudstadsbladet

EM-guldet är en klen tröst

- Marcus Lindqvist

Inom loppet av några veckor har inte bara en, utan två finländska idrottare belönats med en gyllene EM-medalj. Skillnaden är att Antti Ruuskanen fick ta emot sin medalj inför en fullsatt Letzigrund en halv timme efter att spjuttävli­ngen avslutats i Zürich, medan Olli-Pekka Karjalaine­n fick vänta i åtta år på sitt guld som han vann i Göteborg 2006.

Den ursprungli­ga segraren, vitryssen Ivan Tjichan åkte fast för dopning och diskvalifi­cerades när proverna från OS i Aten testades på nytt. Efter många om och men fick Finlands före detta släggkung sin medalj inför den hurrande hemmapubli­ken på Olympiasta­dion.

Det är förstås inte riktigt samma sak. Även om han fått upprättels­e har Karjalaine­n berövats fantastisk­a känslor, minnen, upplevelse­r – och en hel hög med pengar.

Det är omöjligt att räkna ut hur mycket intäkter Olli-Pekka Karjalaine­n gått miste om på grund av Tjichans fusk. Ett EM-guld smäller trots allt mycket högre i sponsorern­as och publikens öron än ett EM-silver, åtminstone under en sommar då Finland tagit ett annat, överraskan­de EM-guld.

– Det är hisnande att tänka sig, men omöjligt att räkna ut, säger hans manager Harri Halme.

Idrottsför­bundet skjuter till 5 000 euro vilket motsvarar skillnaden i medaljbonu­sarna och en del av Karjalaine­ns gamla sponsorer har på eget initiativ lovat betala guldbonusa­rna Men en del av sponsorern­a försöker slingra sig ur – och ingen vet hur stora sponsorkon­trakt Karjalaine­n gått miste om under årens lopp.

En bra fråga. Det är en ännu bättre fråga hur mycket Karjalaine­n hade kunnat tjäna på en medalj i hemma-VM. Karjalaine­n steg till fjärde plats efter att segraren Ivan Tjichan åkte dit, men den nya segraren, Tjichans landsman Vadim Devjatovsk­ij, slingrade sig ur sitt dopningsst­raff. Han åkte fast tillika med Tjichan i Peking-OS, men frikändes på grund av brister i testproced­uren.

Tjichan och Devjatovsk­ij tog också hand om silvret och bronset i Peking. Segraren Primož Kozmus, slovenen som också vann guld i VM 2009, har inte åkt dit. Ännu, om man får tro dem som följer sporten på nära håll.

– O-P var säkert den enda kastaren inom topp tio under 2000-talet som inte dopade sig, säger Halme.

– Tänk om han vunnit en värdemedal­j som 25-åring. Han hade blivit nationalhj­älte.

Av någon anledning har den internatio­nella nivån inom slägga sjunkit betydligt under de senaste åren. Dra era egna slutsatser.

– Det grämer uttrycklig­en att jag inte fick uppleva de här stunderna, de stora och små känslorna. Värst grämer det mig att jag inte fick min medalj i Göteborg och det får jag inte tillbaka, fast det här också var en ganska fin tillställn­ing, säger Karjalaine­n efter medaljcere­monin på Olympiasta­dion.

Det är skönt att veta att åtminstone en del av doparna får sitt straff förr eller senare. När dopningste­sterna utvecklas kan gamla prover testas på nytt och fuskare åka dit på efterhand – även om det är en liten tröst för sådana som Karjalaine­n att få sin medalj flera år senare.

– Jag stressar inte med sponsorern­a och pengarna. Det här är på riktigt värt mest och någonting annat har jag aldrig ens drömt om, säger Karjalaine­n och klappar guldmedalj­en som hänger kring hans hals.

Kloka ord av den fem före färdiga politices magistern. Och vi har knappast hört det sista av Karjalaine­n, som sitter i Seinäjokis stadsfullm­äktige och som är medlem i styrelsen för Finlands olympiska kommitté: han ställer upp som samlingspa­rtiets kandidat i riksdagsva­let 2015. Han skulle inte vara den första som rider på ett EM-guld till riksdagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland