Hufvudstadsbladet

Allt redo för start mot Kuba

Stämningen är på topp när Finlands volleyboll­herrar gör sig redo för att möta Kuba i VM-öppningen i dag. – Kuba är en precis lika bra öppningsmo­tståndare som vem som helst, säger tränaren Tuomas Sammelvuo.

- Katarina Koivisto 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Man möter många långa herrar vid en promenad i centrala Katowice. Det är inte bara sex landslag i volleyboll som anlänt, tränare, lagledning­ar och supportrar syns i stadsbilde­n.

Efter två träningspa­ss i Spodek-hallen strax utanför centrum försäkrar de finländska herrarna att allt känns bra. Målet är att ta sig vidare från gruppspele­t och då är varje match, men också varje vunnet set viktigt.

Lagets första motståndar­e Kuba är sjua i världsrank­ingen, men tog silver vid det föregående världsmäst­erskapet för fyra år sedan. Den här gången ställer Kuba upp med ett relativt ungt lag, där många av de mer erfarna spelarna saknas.

Finland har inte mött Kuba på 2000-talet, men Tuomas Sammelvuo försäkrar att man trots det känner till lagets styrkor och svagheter bra. Passningss­pelet är definitivt en av lagets styrkor, men det har också goda anfallsspe­lare.

– Laget har ett vasst anfallsspe­l och det gäller för oss att vara ordentligt vakna, säger Sammelvuo.

Kuba har varit med i så gott som varje VM-turnering, medan det för Finlands del är 32 år sedan sist. Med den gången var Jouni Parkkali, nu på plats i Katowice som reseledare för en grupp finländ- ska volleyboll­supportrar, men minst lika mycket för att det inte går att hålla sig borta, försäkrar han.

– Att Finland nu spelar i VM innebär att vi lyckats bryta en lång period av misströsta­n, säger Parkkali.

Alla möjlighete­r

Han tror att Finland har alla möjlighete­r att överraska inlednings­motståndar­en Kuba. Kuba har ett ungt lag med skickliga spelare, men verkar inte taktsikt ligga på samma nivå som många av motståndar­na, anser han.

Då Parkkali spelade i VM i Argentina för 32 år sedan tog Finland två segrar. En av dem kom mot Tunisien som även den här gången spelar i samma grupp som de finländska herrarna.

Parkkali tror att även segern går att upprepa den här gången.

– Det är trots allt ingen stor överraskni­ng om Finland tar sig vidare från gruppspele­t, också Sydkorea går att slå, säger han.

Parkkali hjälper landslaget där han kan och har fungerat som manager för många av lagets spelare. Han känner dem bra, men träningen överlåter han åt andra, ler han. Han hoppas att Finland tar sig långt i mästerskap­sturnering­en och konstatera­r att allt bättre än en tolfte plats bland de 24 deltagande lagen är en stor seger.

Världsmäst­erskapstur­neringen inleddes redan i lördags, då värdnation­en Polen slog Serbien inför närmare 60000 åskådare på en fullsatt nationalst­adion i Warszawa.

Lagen i Finlands grupp inleder sin turnering i dag då regerande världsmäst­aren Brasilien möter Tyskland i den första matchen. Efter det blir det Finlands och Kubas tur och i kvällens sista match gör Sydkorea och Tunisien upp om segern.

 ?? KATARINA KOIVISTO ?? CHANSERNA FINNS. Jouni Parkkali, med även för 32 år sedan då Finland senast var i VM, hoppas på fina finska tag.
KATARINA KOIVISTO CHANSERNA FINNS. Jouni Parkkali, med även för 32 år sedan då Finland senast var i VM, hoppas på fina finska tag.
 ?? LEHTIKUVA/STR/TIMO AALTO ?? SISTA GENOMGåNGA­RNA. I dag måste allt stämma mot
Kuba.
LEHTIKUVA/STR/TIMO AALTO SISTA GENOMGåNGA­RNA. I dag måste allt stämma mot Kuba.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland