Hufvudstadsbladet

Finland fick en kanonstart på VM i volleyboll i Polen.

Tuomas Sammelvuos adepter låg under med 0–2 i set mot VM-silvermeda­ljören Kuba och var nära förlust, men tog sig i kragen, vände och vann i fem set. De tusentals tillresta finländska supportrar­na agerade som en sjunde spelare.

- KATOWICE Katarina Koivisto 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Landslaget­s kapten Antti Siltala var full av lovord sedan hans lag slagit Kuba. Det var en match som verkade vara Kubas, men där Finland kom igen med besked när den värsta nervositet­en lagt sig.

– Vi var nervösa, det första världsmäst­erskapet för oss alla, säger Finlands bästa poängmakar­e Olli-Pekka Ojansivu.

Siltala håller med. Men han konstatera­r att Finland som så många gånger förr lyckades komma igen efter en svår start.

Kuba ledde matchen med 0–2 när Finland började spela. Den ledningen borde laget inte ha tappat, anser Kubas lagkapten Rolando Abreu Cepeda. Cepeda förklarar förlusten med att laget är ungt och att de flesta inte spelat i världsmäst­erskap förr.

– Det är klart att jag är besviken, säger han.

Det var mest blåvitt på Spodekaren­an i Katowice när Finlands herrar inledde sin turnering mot förra turneringe­ns två och sjuan i världsrank­ningen Kuba.

De finländska supportrar­na får tack av det finländska laget, medan den kubanska lagkaptene­n säger att han aldrig upplevt något liknande.

Svag start

Men trots starkt stöd från läktarna inledde Finland matchen ganska anemiskt. Kuba tog första setet med siffrorna 18–25 efter en nervös inledning av båda lagen. För finländsk del lämnade framför allt servarna en hel del övrigt att önska, men varken anfallsspe­l eller försvar kom heller riktigt i gång.

Siltala gjorde sitt bästa för att väcka laget, men spelet var helt enkelt för mjukt mot ett land som Kuba. Liberon Lauri Kerminen som i sina bästa stunder gör otroliga räddningar och hämtar de mest omöjliga bollar kom i gång först mot slutet av setet.

Då valde också tränaren Tuomas Sammelvuo att byta ut passaren Mikko Esko mot Eemi Tervaportt­i, medan Urpo Sivula fick ge plats åt Ojansivu. Ojansivu och Tervaportt­i spelar ihop i klubblaget och deras samarbete fungerar bra. När andra set inleddes fick dessutom Siltala stiga åt sidan för Mikko Oivanen.

I andra set hade Finland också lite lättare att läsa kubanernas anfallsspe­l och det finländska blocket hittade rätt oftare än i det första setet. Trots det hade laget svårt med de långa kubanerna som anföll starkt speciellt på låga passningar i mitten.

– Vi insåg att om vi börjar tävla om vem som smashar hårdast så förlorar vi mot kubanerna. Så vi började spela taktiskt i stället, säger Sammelvuo.

Lyckade byten

Sammelvuos spelarbyte­n var lyckade och Finland nådde i andra set upp till 21 poäng. Setet avslutades ändå snöpligt med en serve i nät av Mikko Oivanen, som annars, tillsamman­s med Olli Kunnari, tidvis servade mycket bra och ställde till det för kubanernas servemotta­gning.

Expemplari­skt försvar

I tredje set var Siltala tillbaka och laget vaknade äntligen. För första gången i hela matchen blev det teknisk time out i finländsk ledning i ställninge­n 16–14. Samspelet löpte bättre än i tidigare set, anfallen var vassare och alla försvarade exemplaris­kt. Speciellt Ojansivu och Kerminen lyckades.

Det var ändå lagkapten Siltala som lyckades smasha ner den tredje setbollen i kubanernas planhalva och Finland tog efter en rysare där poängskill­naden aldrig var större än två poäng hem setet med siffrorna 27–25.

I fjärde set tycktes kubanerna först rymma och ta en lätt seger. Som mest låg Finland sex poäng efter, men slutet av setet var Finlands. Ojansivu var i lågor och lyckades med det allra mesta. När Finland väl tagit sig upp jämnsides med Kuba och efter det tog ledningen var matchen mer eller mindre avgjord.

I femte set var Kuba egentligen aldrig nära att vinna. För finländsk del var det en viktig seger som inger tro på att mästerskap­et inte är slut efter gruppspele­t.

 ?? EPA/ANDRZEJ GRYGIEL ??
EPA/ANDRZEJ GRYGIEL
 ?? EPA/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT ?? THRILLER. Finland låg under med 2–0 i set mot Kuba, men tog sig i kragen i VM-premiären. Lagkaptene­n Antti Siltala spelade en stor roll i vändningen.
EPA/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT THRILLER. Finland låg under med 2–0 i set mot Kuba, men tog sig i kragen i VM-premiären. Lagkaptene­n Antti Siltala spelade en stor roll i vändningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland