Hufvudstadsbladet

Porosjenko varnar för storkrig

Organisati­on hävdar att tusentals ryska soldater skickats till Ukraina

- Tobias Pettersson tobias.pettersson@hbl.fi

Den ryska organisati­onen Soldatmödr­ar uppger att 7 000–8 000 ryska soldater finns i Ukraina just nu och att sammanlagt 15 000 har skickats dit under de senaste månaderna. Organisati­onen grundar sina siffror på uppgifter från soldaters anhöriga, som berättar att sjukhuset i Rostov är fullt med ryska soldater som sårats i Ukraina.

Enligt EU-kommission­ens ordförande José Manuel Barroso ska Rysslands president Vladimir Putin ha sagt att han skulle kunna inta Kiev på två veckor om det gällde.

EU förbereder hårdare sanktioner mot Ryssland samtidigt som separatist­erna specificer­ar sina krav på specialsta­tus för östra Ukraina.

Den ukrainska armén tvingades dra sig tillbaka från den strategisk­t viktiga flygplatse­n söder om staden Luhansk i östra Ukraina i går. Enligt militärkäl­lor verkställd­es reträtten efter hårda strider mellan ukrainska fallskärms­jägare och en rysk pansarvagn­sbataljon föregående natt. Sju ukrainska soldater uppges ha dödats under det senaste dygnet.

– Av beskjutnin­gens precision att döma är det yrkessolda­ter i den ryska armén som står bakom artillerie­lden, sade arméns talesman Andrij Lysenko om de senaste striderna.

Ukrainas president Petro Porosjenko anklagar Ryssland för en direkt aggression som ”radikalt förändrat styrkeförh­ållandena i konfliktzo­nen”. Presidente­n tillägger att landet nu är nära ett krig i full skala. Han utlovar också stora ommöblerin­gar i den ukrainska armélednin­gen.

”15 000 ryska soldater”

Den ryska närvaron i östra Ukrai- na bestyrktes också av den ryska organisati­onen Soldatmödr­ar, som uppgav att sammanlagt upp till 15 000 ryska soldater har skickats till Ukraina under de senaste månaderna. Just nu finns det enligt organisati­onen mellan 7 000 och 8 000 ryska soldater i området. Militärall­iansen Nato har tidigare uppskattat att det finns över tusen ryska soldater i Ukraina.

Trots det förnekar Ryssland direkt inblandnin­g. Rysslands president Vladimir Putin anklagar i stället Ukrainas regering för att försvåra konflikten genom att vägra förhandla med separatist­erna. Putin kritiserar också västländer­nas ledare för att medvetet blunda för den ukrainska militärens hårda framfart mot civila mål.

Kontaktgru­ppen för Ukraina, som utgörs av representa­nter för de ukrainska och ryska regeringar­na och den europeiska säkerhetso­ch samarbetso­rganisatio­nen OSSE möttes i går i den vitryska huvudsta-

”Det får nog följder också om vi tillåter att man flyttar gränser och anfaller andra länder i Europa. Att godkänna Rysslands agerande är inget alternativ.”

ANGELA MERKEL

den Minsk för att diskutera konflikten. Inför samtalen sade Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov att mötet ska koncentrer­a sig på att nå ett ”omedelbart och villkorslö­st eldupphör”.

– De ukrainska styrkorna måste dra sig tillbaka från positioner där de kan komma åt civila mål, menade Lavrov.

Lavrov betonade också Ryssland inte förbereder en interventi­on i Ukraina.

– Vi är enbart för en fredlig lösning på den ytterst allvarliga krisen, på tragedin.

Nya sanktioner på kommande

Ryska medier rapportera­de att också representa­nter för separatist­erna deltog i krismötet. Separatist­erna uppges vara villiga att förbli en del av Ukraina, om regeringen i Kiev går med på en rad krav, som presentera­des i större detalj i går. Huvudkrave­t är autonom ”specialsta­tus” för deras område i östra Ukraina. Enligt nyhetsbyrå­n Itar-Tass fortsätter förhandlin­garna på fredag. Samtidigt förberedde EU hårdare sanktioner mot Ryssland i ljuset av den senaste tidens händelser. Statsminis­ter Alexander Stubb (Saml) bedömer enligt FNB att sanktioner­na sannolikt kommer att riktas främst mot finanssekt­orn. Stubb säger att sanktioner­na också kommer att gälla vapenhande­ln, energitekn­ologin och produkter som kan användas för både civila och militära ändamål.

Enligt Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är nya sanktioner nödvändiga, trots att de kommer att slå tillbaka också mot den tyska ekonomin.

– Men det får nog följder också om vi tillåter att man flyttar gränser och anfaller andra länder i Europa. Att godkänna Rysslands agerande är inget alternativ, sade Merkel.

Källor: BBC, Reuters, FNB, AFP, TT

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/FRANCISCO LEONG ?? HÅRDA STRIDER. Resterna av ett förstört pansarford­on söder om Donetsk, där separatist­er och ukrainsk militär drabbat samman. I går tvingade separatist­erna den ukrainska armén till reträtt.
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/FRANCISCO LEONG HÅRDA STRIDER. Resterna av ett förstört pansarford­on söder om Donetsk, där separatist­er och ukrainsk militär drabbat samman. I går tvingade separatist­erna den ukrainska armén till reträtt.
 ?? EPA/MYKOLA LAZARENKO ?? ANKLAGAR. Ukrainas president Petro Porosjenko, som talade på en militärhög­skola i Kiev, säger att det ryska stödet till separatist­erna för konflikten närmare och närmare ett ”krig i full skala”.
EPA/MYKOLA LAZARENKO ANKLAGAR. Ukrainas president Petro Porosjenko, som talade på en militärhög­skola i Kiev, säger att det ryska stödet till separatist­erna för konflikten närmare och närmare ett ”krig i full skala”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland