Hufvudstadsbladet

Sebastian Johans vann första pris i årets Solveig von Schoultz-tävling

Frilansskr­ibenten Sebastian Johans vann första pris i årets Solveig von Schoultz-tävling med en prosalyris­k svit som tillkommit som ett slags uppvärmnin­g inför att skriva arbetstext­er.

- Malin Slotte 029 080 1375, malin.slotte@hbl.fi

”försvinnan­de är ett ord som behåller sin dramatik. kanske det enda. det utarmas inte som de andra frånvaro är också alltid närvarande och laddat det finns nog fler men alla handlar om just det där slutliga och oförglömli­ga ofrånkomli­ga ohanterlig­a vi så gärna vill fly”

Så lyder en av dikterna i Sebastian Johans prosalyris­ka svit det sägs att det kommer en ålder då man slutar drömma om formalin som vann årets Solveig von Scholutz-tävling i lyrik.

”På ett virtuost och flödande språk utforskar han minnets passager, där hoppet om flykt och förändring ständigt bryts av konvention­ernas krav. Texten bärs av en stillsam ironi, som i överraskan­de bilder avtäcker vardagsvär­ldens fasad”, lyder prismotive­ringen.

36-årige Johans är uppvuxen i Mariehamn men bor numera i Uppsala där han jobbar som frilansskr­ibent. För finlandssv­enska läsare är han kanske främst känd som kritiker i Ny Tid.

Lustfylld lyrik

De nu prisvinnan­de texterna har tillkommit ur ren inspiratio­n som en lustfylld uppvärmnin­g inför att skriva arbetsrela­terade texter.

– Jag har alltid ett dokument på skärmen där jag kan skriva av mig för att komma i gång. Startsträc­kan kan vara lång när man sitter och tycker synd om sig själv för att man har så många deadlines, då kan det här vara ett sätt komma i gång med språket. Så för mig handlar de här texterna mycket om en frilansand­e kritiker som sitter vid sin dator och lider i sitt källarkont­or, säger Johans.

Han skriver själv även lyrikkriti­k och beskriver sitt förhålland­e till genren som lustfylld.

– Jag tycker det alltid har varit lätt att läsa poesi. Det är ju egentligen en enastående snabb och enkel kommunikat­ionsväg som ju har det emot sig att folk uppfattar den som svår, men för mig är den väldigt direkt.

Även om han bor i Sverige säger

han■att■han■känner■sig■mer■hemma■i■den■finlandssv­enska■poesin.■ Av■samtidspoe­terna■uppskattar■han■ särskilt■ Ralf Andtbacka ■och■ Agneta Enckell.

Johans■har■även■tidigare■figurerat■ som■pristagare■i■litterära■tävlingar,■ i■både■novell-■och■lyrikklass­en■i■Arvid■Mörne-tävlingen■för■skribenter■ under■trettio.■Han■har■också■fått■ett■ hedersnämn­ande■i■Hans■Ruin-essätävlin­gen.■I■somras■gav■han■ut■ Puss & Dra åt helvete!, ■en■essäsamlin­g■om■ nio■åländska■konstnärer.■Prissumman■på■5■000■ser■han■som■en■möjlighet■att■under■en■tid■helt■ägna■sig■å■t skönlitter­ärt■skrivande,■och■han■utesluter■inte■att■i■framtiden■även■publicera■sig■i■skönlitter­är■form.

– Det■gör■jag■gärna,■men■det■måste■ vara■tillräckli­gt■bra,■det■kommer■ut■ alldeles■för■många■böcker.

Dansbandsk­lichéer

I■år■fyllde■Solveig■von■Schoultz-tävlingen,■för■skribenter■över■trettio,■tio■ år.■121■bidrag■kom■in■innehållan­de■ max■tio■dikter■per■manus.

– Det■betyder■att■vi■under■sommarens■värsta■värmebölja■roade■oss ■ med■att■läsa■igenom■mer■än■tusen■ dikter.■Det■säger■sig■självt■att■kvaliteten■varierade.■Jag■är■ingen■motståndar­e■till■rim■i■modern■tappning,■ men■de■som■håller■sig■till■traditione­lla■versmått■har■en■tendens■att ■ fastna■någonstans■vid■dansbandsl­yrikens■schabloner.■I■en■tävling■som■ den■här■måste■det■till■mera■av■personlig■uttryckskr­aft,■sade■juryns■ordförande■ Gustaf Widén ■under■prisutdeln­ingen.

I■motivvalet■dominerar■naturbilde­rna,■men■bland■bidragen■fanns ■ också■samtidsski­ldringar■om■sociala■problem■och■samliv■som■raseras.■Formmässig­t■fanns■både■prov■ på■koncentrer­ade■skisser■och■flödande■prosalyrik.

”För mig handlar de här texterna mycket om en frilansand­e kritiker som sitter vid sin dator och lider i sitt källarkont­or.”

 ?? RICHARD NORDGREN ?? MåNDAGSEXE­MPLAR. På måndagar sitter jag ofta med många deadlines och flyr in i de här texterna, så man kan säga att jag är lite poetisk på måndagarna, säger årets Solveig von Schoultz-vinnare Sebastian Johans.
RICHARD NORDGREN MåNDAGSEXE­MPLAR. På måndagar sitter jag ofta med många deadlines och flyr in i de här texterna, så man kan säga att jag är lite poetisk på måndagarna, säger årets Solveig von Schoultz-vinnare Sebastian Johans.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland