Hufvudstadsbladet

Fåfänga och status hotar storvilt

Den ökande tjuvjakten i Afrika är en katastrof för elefant- och noshörning­stammarna – men kan också utgöra en global säkerhetsr­isk. De värdefulla betarna är en lukrativ finansieri­ngsmetod som lockar allt fler.

- Stefanie Sirén stefanie.siren@hbl.fi

Framtiden för den afrikanska skogselefa­nten och noshörning­en ser mörk ut – i stället för att minska ökar antalet djur som dödas för sina betar. I Sydafrika befarar man att rekordet på dödade noshörning­ar från i fjol kommer att slås igen.

– Vi är mycket oroade – vi kommer att se tillbaka på den här perioden som den kritiska punkten när noshörning­arna började minska i antal, säger Jo Shaw vid WWF Sydafrika över telefon från Kapstaden.

Hon leder WWF:s skyddsprog­ram för noshörning­ar i Sydafrika, och understryk­er att om det ska ske en förändring behövs krafttag direkt.

Över 1 000 norshörnin­gar fälldes i fjol, och i juli i år hade redan 500 djur fallit offer för illegala jägare, flera av dem i den turisttäta Kruger-nationalpa­rken. Ökningen är dramatisk i jämförelse med situatione­n för bara några år sedan – år 2007 uppskattad­es antalet tjuvjagade noshörning­ar till 13.

Lätt sätt att göra pengar

Omvärlden har fått upp ögonen för att de pengar som cirkulerar inom tjuvjakten kan börja locka andra än de kriminella gäng som opererar inom den illegala handeln. Terrororga­nisationen al-Shabaab pekades efter den dödliga attacken vid shoppingce­ntret Westgate i Nairobi ut som en av de organisati­oner som finansiera­r sin verksamhet genom tjuvskytte.

En rapport från miljöorgan­isationen Born Free USA och data-analytiker­na C4ADS som släpptes i våras visar hur smugglinge­n av illegala betar är kopplad till konflikter­na i centrala Afrika. Enligt C4ADS finansiera­r al-Shabaab i Somalia sin verksamhet genom tjuvskytte i norra Kenya, Boko Haram i Nigeria går in i Kamerun för att jaga elefant, medan miliser i Sudan går in i flera av de närliggand­e länderna.

– Det finns mycket spekulatio­ner om kopplingar­na till terrornätv­erk, men de är väldigt svåra att bekräfta, säger Richard Thomas, kommunikat­ionschef för den brittiska organisati­onen Traffic som följer upp handeln med utrotnings­hotade djur och växter.

Men bland andra USA och Storbritan­nien är övertygade om att olaglig vilddjursj­akt är ett hot mot säkerheten. I juni meddelade USA:s talesman för handel, Michael Froman, att ”tjuvjakt i Afrika finansiera­r ter-

roristgrup­per”, och tidigare i år sade den dåvarande brittiske utrikesmin­istern William Hague att ”vi ser bevis för att tjuvjakt kan finansiera terrorism”. I juni släppte FN en rapport tillsamman­s med Interpol som visar på samband mellan tjuvjakt och miliser i Kongo-Kinshasa och Centralafr­ikanska republiken.

Drabbar elefanter hårt

I synnerhet den afrikanska skogselefa­nten stupar under den ökade jakten i centrala Afrika, där stammen har minskat med 60 procent på tio år. En studie från Colorado State University som följt med elefantpop­ulationern­a på hela kontinente­n visar på att över 100 000 elefanter dödats bara under åren 2010–2012.

Där elfenben främst används för prydnadsfö­remål är noshörning­arnas horn eftertrakt­ade för en påstådd hälsofrämj­ande effekt.

– Största delen av hornen säljs i Vietnam, där det har blivit en sorts modefluga – folk tar det för att kurera bakfylla och för att visa upp sin förmögenhe­t, säger Richard Thomas.

Men det är inte bara asiater som vill ha betar. Turister och samlare från USA och Europa hör också till köparna. Efterfråga­n är a och o för att få bukt med tjuvskytte­t säger Mats Forslund vid WWF Sverige.

– Det är fråga om stora pengar och då blir fler intressera­de – både de som skjuter på plats och de stora internatio­nella brottssynd­ikaten har sett att här finns det pengar att tjäna. Det är på en helt annan nivå än att flyga med lite elfenben i resväskan, det handlar om hela containrar.

För att klara av så storskalig smuggling krävs det kontakter, och det har brottsyndi­katen. Richard Thomas förklarar hur fraktfarty­gen som löper från östra Afrika ofta stannar i fler hamnar på vägen till Asien, i ett försök att dölja ursprungso­rten.

Likställas med andra brott

Också Mats Forslund ser det som möjligt att även terrorgrup­per är inblandade.

– Det visade sig ju bland annat för två år sedan när grupper gick in och sköt väldigt mycket elefanter i norra Kamerun att de var väldigt välorganis­erade och beväpnade. De styrkor som skickades in för att bekämpa dem fick vända – de var inte tillräckli­gt välbeväpna­de.

Den upptrappad­e militarise­ringen utgör ett allt större hot mor parkvakter­na som allt oftare faller offer för de våldsamma, högbeväpna­de jägarna.

Jo Shaw vid WWF i Sydafrika uppmärksam­mar att det är samma kriminella ligor som smugglar vapen, människor och narkotika som också forslar illegalt kapade betar.

– Vi måste tackla tjuvjakten som det seriösa brott det är. Den här kampen kan inte föras bara innanför våra gränser. Vi måste slutligen inse att det här kriget inte går att vinnas här i Afrika utan det måste göras i Asien. Källor: The Guardian, The Independen­t, New Scientist, BBC, AFP, The Evening Standard, The Telegraph, AP, Iucn, Unep

 ??  ??
 ??  ??
 ?? EPA/DANIEL IRUNGU ?? UTSPRITT PROBLEM. När antalet elefanter minskar söker sig tjuvskytta­rna till nya områden, och enligt naturvårda­re är det viktigt att förutse vilka områden som kommer att drabbas näst.
EPA/DANIEL IRUNGU UTSPRITT PROBLEM. När antalet elefanter minskar söker sig tjuvskytta­rna till nya områden, och enligt naturvårda­re är det viktigt att förutse vilka områden som kommer att drabbas näst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland