Hufvudstadsbladet

Halvtama lejon lockar jaktturist­er

Ett okänt antal finländare åker årligen till södra Afrika för att skjuta lejon som fötts upp i fångenskap. EU borde förbjuda troféjakte­n eftersom den inte har någon naturskydd­sfunktion, säger safariföre­tagaren Ian Michler.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

– Om du är jägare med känsla för etik är jag säker på att du vill stoppa troféjakte­n.

Det säger Ian Michler, sydafrikan­sk safariföre­tagare som jobbar på en tv-dokumentär om uppfödning­en av vilda djur, främst lejon, i syfte att jagas i inhägnader. Det är en miljonbusi­ness som spridit sig som en löpeld över savannerna i södra Afrika.

Afrikanska jaktföreta­g och europeiska resebyråer marknadsfö­r troféjakte­n som hållbar. Den sägs motarbeta tjuvjakt och trygga viltets fortbestån­d. Dessutom lär den generera inkomster till fattiga afrikanska samhällen.

– Allt detta är nonsens. Gårdarna föder upp vilda djur likt tamboskap och jakten riktar in sig på de största individern­a med de bästa generna. Nästan alla pengar stannar i ägarnas fickor. En lokalinvån­are som dödar rovdjur för att försörja sin familj döms till fängelse, men rika turister belönas med en trofé. Troféjakt stoppar inte tjuvjakten och skyddar inte naturen, säger Michler.

I Sydafrika är det lagligt att föda upp lejon i inhägnad och låta turister ”jaga” djuren.

– Vår regering är för korrumpera­d för att åtgärda saken. Men om civilisera­de europeiska länder förbjöd införsel av jakttrofée­r skulle efterfråga­n minska. Jag hoppas era jaktorgani­sationer sprider informatio­n om det här, säger Michler under ett Finlandsbe­sök.

USA har i år förbjudit införsel av jaktroféer av elefant från Tanzania och Zimbabwe. För att införa delar av hotade djur till Finland krävs tillstånd. Tullen stoppar årligen några försök, om tillstånde­t saknas eller om det är bristfälli­gt.

Tonåringar luras

En orsak till att jakt i inhägnad är populär är att man på hemmadator­n kan klicka på det lejon man vill fälla. Sedan åker man ner och prickar det, jaktlyckan är garanterad. Allt kan stökas undan på två dagar och mycket billigare än en två veckors genuin jaktsafari som kan kosta 70 000 euro och sluta resultatlö­s.

Upp till 8 000 lejon, noshörning­ar, bufflar, antiloper och andra djur hålls inspärrade på 150 gårdar i Sydafrika. Konceptet håller på att sprida sig till grannlände­rna.

– Det kan inte vara okej att vi skjuter hotade djur för nöjes skull, säger Michler.

För dyra pengar (ca 1 500 euro i veckan) lockas också finländska ungdomar till Sydafrika för att mata lejonungar i tron att de skyddar hotade djur. Tonåringar­na får inte veta att de i själva verket föder upp djur som ska tillbringa hela sitt liv i fångenskap för att slutligen skjutas av en vit jägare – över 99 procent av jaktturist­erna i Sydafrika kommer utifrån Afrika.

– Det mest ironiska är att turister lockas till Afrika med möjlighete­n att fälla djurens konung, ett vilt och farligt lejon, fastän det handlar om ett domesticer­at djur i fångenskap som förlorat sina naturliga instinkter.

Förra året jagade 9 000 utlänninga­r i södra Afrika. Birgitta Wahlberg, rättsvetar­e vid Åbo Akademi och juridisk expert vid Animalia, vet inte hur många finländare som jagar i Afrika.

– Men vi är absolut delaktiga i det. Finländarn­a lär åka främst till de länder där jakten ökar mest. Vi måste öka medvetande­t och fundera hur lagstiftni­ngen kunde komma åt problemet.

 ?? IAN MICHLER ?? LEVER FÖR ATT DÖ. Över femtusen lejon föds upp i fångenskap i Sydafrika bara för att fällas under jakt. Botswana har förbjudit troféjakt för att naturfotot­urism ger mer pengar och bättre naturskydd.
IAN MICHLER LEVER FÖR ATT DÖ. Över femtusen lejon föds upp i fångenskap i Sydafrika bara för att fällas under jakt. Botswana har förbjudit troféjakt för att naturfotot­urism ger mer pengar och bättre naturskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland