Hufvudstadsbladet

TVO har svårt att godta tidtabelle­n för Olkiluoto 3

Industrins Kraft (TVO) säger att bolaget har mycket svårt att godta Arevas nya uppskattni­ng om att den tredje reaktorn vid kärnkraftv­erket i Olkiluoto kan tas i kommersiel­lt bruk först 2018.

- FNB

Areva säger att reaktorn står klar i mitten av 2016. Den kommersiel­la driften borde kunna inledas 2018. För ett och ett halvt år sedan bedöm- de Areva att driften kan inledas 2016.

– Vår bedömning är att enheten är färdig först då den producerar el, påpekar TVO:s kommunikat­ionschef Pasi Tuohimaa.

Jouni Silvennoin­en som leder kärnkrafts­projektet säger i ett pressmedde­lande att TVO har svårt att acceptera den sena bedömninge­n om när driften kan komma igång. TVO anser att arbetet kommit så långt att Areva kunde slutföra arbetet lite snabbare.

TVO beställde reaktorn av det konsortium som utgörs av franska Areva och tyska Siemens. Senare har parterna börjat strida om ansvarsfrå­gor och båda kräver varandra på miljarders­ättningar på grund av förseninga­rna. Areva vill ha 2,7 miljarder euro medan TVO kräver 1,8 miljarder.

– Framförall­t när kraftver- ket tas i bruk betonas ägarens ansvar, säger Areva i ett pressmedde­lande.

Enligt Arevas meddelande har de senaste förseninga­rna i projektet i huvudsak berott på att man har väntat på att automation­ssystemen i reaktorn ska godkännas.

Påverkar inte Olkiluoto 4

Den senaste förseninge­n är bara en i raden av många. Ursprungli­gen var det tänkt att den tredje reaktorn skulle stå klar 2009.

De upprepade förseninga­rna har lett till att också kostnadska­lkylen fullständi­gt svikit. Kostnadern­a väntas överskrida 8 miljarder euro vilket är mer än dubbelt så mycket av den ursprungli­ga bedömninge­n.

Bedömninge­n om förlustern­a är däremot oförändrad, säger Areva. I slutet av juni bedömde bolaget att Olkiluoto kommer att orsaka bolaget en förlust på 3,9 miljarder euro.

Tuohimaa från TVO säger att den nya förseninge­n inte påverkar tidtabelle­n för den planerade fjärde reaktorn i Olkiluoto.

TVO har ansökt om att principbes­lutet för den fjärde reaktorn ska förlängas med fem år.

Regeringen ska ta ställning till ansökan den här månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland