Hufvudstadsbladet

Svårt för Männistö att lämna riksdagen

Det är ingen enkel sak för Lasse Männistö (Saml) att få avsked från riksdagen, säger talman Eero Heinäluoma (SDP).

- Annakaisa Suni

Den 32-åriga riksdagsle­damoten har utsetts till vikarie för Helsingfor­s tjänstledi­ga social- och hälsovårds­direktör Laura Räty (Saml). Nu ber Männistö om avsked från riksdagen och lämnar plats åt just Laura Räty.

Riksdagen kan dock stoppa den politiska ringdansen. Talman Eero Heinäluoma sade i går att det är svårt att både komma in och komma ut ur riksdagen.

– För att komma in krävs ett ganska stort antal medborgare, och för att komma ut krävs tillstånd i riksdagens stora sal.

Talmännen ska nu behandla Männistös ansökan, och sedan röstar riksdagen om den. Enligt Heinäluoma är det två saker som utmärker sig: dels har Männistö endast varit riksdagsle­damot i tre år, och dels är det bara ett vikariat som han får i Helsingfor­s stad. Tidigare har endast personer som suttit i riksdagen länge bett om avsked.

C: Utred juridiken

Centerns gruppordfö­rande Kimmo Tiilikaine­n säger att man borde utreda de juridiska förutsättn­ingarna. Först efter det kan Centern ta ställning till om de kan godkänna Männistös ansökan.

De gröna kommer inte att motsätta sig ett avsked, säger gruppordfö­rande Outi Alanko-Kahiluoto. HBL har också sökt Socialdemo­kraternas gruppordfö­rande.

 ?? LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI ?? RöSTAS UT? Lasse Männistö måste vänta på en omröstning i riksdagen innan han kan lämna sin plats till Laura Räty.
LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI RöSTAS UT? Lasse Männistö måste vänta på en omröstning i riksdagen innan han kan lämna sin plats till Laura Räty.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland