Hufvudstadsbladet

Anneli Auer håller fast vid sin version

Anneli Auer upprepar det hon sagt tidigare; att det var en utomståend­e person som dödade hennes man i Ulvsby i december 2006. Hon var lugn när Vasa hovrätt började behandla mordåtalet i morse.

- HBL-FNB

Anneli Auer har bestridit åtalen för mord alternativ­t dråp och krävt att hon ska friges. I sitt vittnesmål sade hon att hon hade vaknat av några konstiga ljud under natten. Först då det flög glassplitt­er i luften förstod hon att någon slog sönder fönstret till terrassen.

Hon kommer inte ihåg hur lång tid det tog för den utomståend­e personen att ta sig in eller tills hon ringde till larmcentra­len.

På Auers rättsbiträ­de Juha Manners begäran tittade rätten också på det förhör som gjordes med Auer dagen efter mordet.

Kapabel till råa dåd

Åklagaren Kalle Kulmala anser att Anneli Auers tidigare dom för våldsoch sexualbrot­t bör beaktas då hovrätten fattar sitt beslut. Han säger att den visar att Auer inte talar sanning då hon talar om goda familjeför­hållanden. Kulmala anser också att domen visar att Auer är kapabel att begå råa dåd.

Kulmala säger att den avgörande frågan är om en utomståend­e person har kommit in i huset såsom Auer påstår. Han anser att de händelser som Auer har berättat om inte kan ha skett så snabbt som hon säger.

Gårdagens utfrågning av Auer visar att tiden har gjort sitt. Hon minns inte händelsern­a lika klart som i de tidigare rättegånga­rna, bland annat kronologin visar sig vara svårt att minnas.

Manner påpekade att forskninge­n visar att människan med åren börjar blanda ihop sådant man läst med det man tänkt eller hört. Minnet kan spela sina spratt.

 ?? LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? FEMTE GåNGEN. Anneli Auer försöker för femte gången övertyga en domstol om att det inte var hon som mördade maken för åtta år sedan. Platsen är nu Vasa hovrätt.
LEHTIKUVA / RONI REKOMAA FEMTE GåNGEN. Anneli Auer försöker för femte gången övertyga en domstol om att det inte var hon som mördade maken för åtta år sedan. Platsen är nu Vasa hovrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland