Hufvudstadsbladet

Lättare tippa 13 rätt än Anneli Auers dom

- Stefan Lundberg

Matchen står nu 5-4 till Anneli Auer. Fem domare har under årens lopp friat henne från mordanklag­elserna, fyra har dömt henne till livstid.

I går ställdes Auer för femte gången inför domstol för att svara på åtal för att ha mördat sin man, Jukka S. Lahti i Ulfsby för åtta år sedan.

Den här gången är scenen Vasa hovrätt. Försvarets rollbesätt­ning är densamma som tidigare, den stoiskt lugna Anneli Auer och hennes advokat Juha Manner.

Domarnas alternativ är två: frikänna eller döma till livstid. De ti- digare fyra rättegånga­rna har visat att vågskålen kan vippa hur som helst. Ändå är det mycket på spel, inte bara för Auer utan för hela vårt rättssyste­m.

Hon dömdes till livstid i tingsrätte­n 2009, friades i hovrätten 2011 och dömdes igen till livstid i tingsrätte­n 2013. Detta sedan Högsta domstolen 2012 hade återförpas­sat fallet till ruta ett, det vill säga till tingsrätte­n. Hela härvan skulle nystas upp på nytt. Men frågeteckn­en är minst lika många som tidigare.

Vad ska man tänka om en rättegång där två domare, med olika motivering­ar, anser henne vara skyldig, medan en domare vill fria för han utesluter inte en utomståend­e gärningsma­n?

Hade man ordnat en omröstning i kaffetälte­t på torget i Björneborg hade resultat antagligen bli- vit detsamma. Några ”vet” att hon är oskyldig, några ”vet” att hon är skyldig och de flesta har ingen åsikt.

Nya avslöjande­n har dykt upp längs åren, men något avgörande nytt har inte framkommit efter den första rättegånge­n. Åklagare och försvar försöker marschera upp ett eller annat nytt vittne, men slutresult­atet blir bara virrigare.

Både polis och åklagare har medverkat till häxbrygden. Till en soppa som skurit sig så att ingen mera kan rädda den. Poliserna ballade brottsplat­sutredning­en å det grövsta. Den första förundersö­kningsleda­ren har dömts för att ha manipulera­t bevismater­ial. Centralkri­minalen, det högsta expertorga­net lyckades kontaminer­a DNA-proverna så de blev värdelösa.

Åklagarna igen började fantisera ihop en historia om att Auer var in- blandad i satanism. Som expert användes en pensionera­d folkskolel­ärare. Satanismbe­skyllninga­rna fick stor uppmärksam­het i offentligh­eten. Åklagarna gömde i alla fall visligen bort de pinsamma dumheterna före tingsrätts­behandling­en. Men skadan var kanske redan skedd.

För att ytterligar­e komplicera fallet har Auer dömts till sju års fängelse för vålds- och sexualbrot­t mot barn. Handlingar­na är sekretessb­elagda så medierna kan inte bedöma om tillförlit­ligheten i den domen är av samma klass som i mordfallet. Inte heller kan man veta hur mordmissta­nkarna påverkat domarna i sexbrottsa­ffären och vice versa.

Inte ens den erfarnaste kriminalre­portern vågar tippa utgången i den här rättegånge­n heller. Att ta full pott i stryktipse­t är lättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland